Срби живе опуштеније од Американаца

Народ у Србији живи опуштеније него у Америци, тврди представник невладине организације "Wорлд Нет", Американац Џејмс Скивали, који са породицом однедавно живи у Крагујевцу и посебно ужива у домаћим кулинарским специјалитетима.

Србија 18.10.2014 | 14:35
Срби живе опуштеније од Американаца

Скивали је рекао да је Србија лепа земља, иако нема стандард као на западу, да је народ гостопримљив, као и да му је жеља да у нашој држави остане дуже.

Он са супругом Кети и двогодишњом ћерком Ебикејт од пре два месеца живи у Крагујевцу и заједно са својом животном изабраницом ради за невладину организацију "Wорлд Нет".

Наглашавајући да је у Крагујевац дошао на две године, и да би волео да остане дуже, Скивали је рекао да народ у Србији живи опуштеније него у Америци.

"Овде можеш да седиш и да пијеш кафу или чај два-три сата а то, углавном није тако у Америци и, вероватно, се неће ни променити. У Америци би дали и плату и све што имају да могу сатима да седе и да испијају кафу или чај као у Србији", каже Скивали.

Наглашавајући да је обишао многе земље Европе, и да је у Србију први пут дошао послом пре десет година, тридесетдвогодишњи Скивали подсећа да је кратко радио у Београду, и да је тада схватио да је Србија, како каже, прелепа земља.

"Осећао сам тада да треба да се вратим, да мало више будем у Србији", прича Скивали на српском језику и кроз осмех додаје да га је први пут учио у једном вртићу.

"То је било мало смешно", присећа се Скивали и истиче да је много боље српски језик научио на улици у дружењу са пријатељима из Србије. Поред језика, пријатељи и комшије, навео је, научили су њега и супругу да припремају ајвар, али и другу храну. То је, додаје, била и њихова жеља јер и супруга и он желе добро да се хране.

"Доста смо ајвара направили. Моја жена је научила да спрема и гибаницу", каже Скивали и додаје да су пуњене паприке његово омиљено јело, а да су исто тако добре и сарме.

Истиче да има добре односе са комшијама, од којих, како је рекао, може у било које доба дана да затражи ако му нешто затреба.

"Ето, јутрос сам у пола седам од комшија позајмио струју, трофазну, јер је ми немамо, а требала ми је како бих секао дрва. Дали су ми и није било никаквих проблема што сам им тако рано тражио помоћ. То је нешто врло лепо", прича Џејмс.

Објашњава да живи у изнајмљеној кући која се греје на гас, а да је од комшија чуо да не би било лоше да обезбеди и који кубик дрва, будући да има камин у кући.

Навикао на рад у Америци, Џејмс после радног дана учи 20-ак деце из основних школа бејзболу, спорту који највише воли. "Има овде доста деце која су талентована за било који спорт, поготову за тимски спорт", оцењује Скивали.

Додаје да воли и кошарку и хвали репрезентацију Србије која је на светском првенству освојила сребрну медаљу. "Баш су добро играли пре месец дана на утакмици са САД", оцењује Скивали и додаје да је освојено друго место у свету велики успех за малу земљу, каква је Србија.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар