БиХ се спрема за долазак еболе

Болнице и медицинске установе у Босни и Херцеговини припремају се за појаву еболе, смртоносне болести која у свијету свакодневно носи животе, а чија се појава биљежи и у Европи.

Босна и Херцеговина 17.10.2014 | 22:30
БиХ се спрема за долазак еболе

"Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске задужило је Институт за јавно здравство РС да предузме припремне активности и могући одговор у случају појаве еболе с циљем спречавања појаве и могућег ширења ове заразне болести у РС", саопштено је у петак из тог Министарства.

Институт је задужен да у сарадњи са здравственим и осталим установама предузме све потребне активности и одговарајуће мјере како би се обезбиједила адекватна реакција на спречавању и сузбијање еболе у РС.

Како се наводи, Институт је обавезан да седмично обавјештава Министарство здравља и социјалне заштите РС о спроведеним активностима.

Од понедјељка у простору Психијатријске клинике у Клиничком центру Универзитета у Сарајеву почињу припреме за стварање тзв. изолаторија, а од институција је тражена помоћ у набавци потребних заштитних одијела.

"Потребна је веома добра организованост. Ми се можемо и морамо борити. Требат ће нам помоћ Свјетске здравствене организације и УНДП-а, те таквих тијела. Ако се појави ебола, а мислим да хоће, ми ћемо практично и учити, јер се први пут суочавамо с том ендемском болести из западне Африке", казао је Дамир Агановић, директор Клиничког центра универзитета у Сарајеву.

Према његовим ријечима, сам карантин не задовољава медицинске услове, јер то треба да буду специјалне изолацијске просторије или барем кревети под притиском, како би бактерије биле усисане, а не избачене вани у околину.

Ернела Еминовић, главна сестра КЦУС, казала је како је покренута иницијатива за едукацију о еболи, те да су надлежне институције већ припремиле све мјере заштите и здравствених радника и становника.

Адемир Спахић, савјетник генералног директора КЦУС каже, када је о еболи ријеч, да су предузете све мјере за карантин и набавку потребне опреме.

Подсјећамо, број умрлих у свијету од ове болести процјењује се на преко 4.000, а према незваничним подацима, сумња се да је око 7.500 људи заражено.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

смирноф

17.10.2014 20:03

Е јос нам то хвали

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПД

17.10.2014 20:41

Боже сачувај ми као спремни за долазак еболе тешко нама

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОКТОР

17.10.2014 21:25

ЕБОЛУ ЦЕМО ИСКОРИЈЕНИТИ АЛ КАКО ОВЕ ЛОПОВЕ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

батман

18.10.2014 09:19

Ма каква ебола,побит цемо се сами.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјоле

19.10.2014 07:23

Немој те молим вас причати глупости, да ли је се у Хтватској, у Словенији, Аустрији, Њемачкој или Швајцарској појавила ебола, немој те молим вас, спусти те се мало на земљу, пуни смо пакости неће ни ебола на нас....

ОДГОВОРИТЕ