BiH se sprema za dolazak ebole

Bolnice i medicinske ustanove u Bosni i Hercegovini pripremaju se za pojavu ebole, smrtonosne bolesti koja u svijetu svakodnevno nosi živote, a čija se pojava bilježi i u Evropi.

Bosna i Hercegovina 17.10.2014 | 22:30
BiH se sprema za dolazak ebole

"Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske zadužilo je Institut za javno zdravstvo RS da preduzme pripremne aktivnosti i mogući odgovor u slučaju pojave ebole s ciljem sprečavanja pojave i mogućeg širenja ove zarazne bolesti u RS", saopšteno je u petak iz tog Ministarstva.

Institut je zadužen da u saradnji sa zdravstvenim i ostalim ustanovama preduzme sve potrebne aktivnosti i odgovarajuće mjere kako bi se obezbijedila adekvatna reakcija na sprečavanju i suzbijanje ebole u RS.

Kako se navodi, Institut je obavezan da sedmično obavještava Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS o sprovedenim aktivnostima.

Od ponedjeljka u prostoru Psihijatrijske klinike u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu počinju pripreme za stvaranje tzv. izolatorija, a od institucija je tražena pomoć u nabavci potrebnih zaštitnih odijela.

"Potrebna je veoma dobra organizovanost. Mi se možemo i moramo boriti. Trebat će nam pomoć Svjetske zdravstvene organizacije i UNDP-a, te takvih tijela. Ako se pojavi ebola, a mislim da hoće, mi ćemo praktično i učiti, jer se prvi put suočavamo s tom endemskom bolesti iz zapadne Afrike", kazao je Damir Aganović, direktor Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, sam karantin ne zadovoljava medicinske uslove, jer to treba da budu specijalne izolacijske prostorije ili barem kreveti pod pritiskom, kako bi bakterije bile usisane, a ne izbačene vani u okolinu.

Ernela Eminović, glavna sestra KCUS, kazala je kako je pokrenuta inicijativa za edukaciju o eboli, te da su nadležne institucije već pripremile sve mjere zaštite i zdravstvenih radnika i stanovnika.

Ademir Spahić, savjetnik generalnog direktora KCUS kaže, kada je o eboli riječ, da su preduzete sve mjere za karantin i nabavku potrebne opreme.

Podsjećamo, broj umrlih u svijetu od ove bolesti procjenjuje se na preko 4.000, a prema nezvaničnim podacima, sumnja se da je oko 7.500 ljudi zaraženo.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

smirnof

17.10.2014 22:03

E jos nam to hvali

ODGOVORITE
Name

PD

17.10.2014 22:41

Bože sačuvaj mi kao spremni za dolazak ebole teško nama

ODGOVORITE
Name

DOKTOR

17.10.2014 23:25

EBOLU CEMO ISKORIJENITI AL KAKO OVE LOPOVE?

ODGOVORITE
Name

batman

18.10.2014 11:19

Ma kakva ebola,pobit cemo se sami.

ODGOVORITE
Name

djole

19.10.2014 09:23

Nemoj te molim vas pričati gluposti, da li je se u Htvatskoj, u Sloveniji, Austriji, Njemačkoj ili Švajcarskoj pojavila ebola, nemoj te molim vas, spusti te se malo na zemlju, puni smo pakosti neće ni ebola na nas....

ODGOVORITE