Дан борбе против сиромаштва

У свијету се обиљежава Свијетски дан борбе против сиромаштва. У Босни и Херцеговини те борбе готово да нема иако се не може рећи да нема и сиромаштва.

Република Српска 17.10.2014 | 20:13
Дан борбе против сиромаштва

У Републици Српској никако или готово никако је обиљежен Дан борбе против сиромаштва из простог разлога
што нико не жели да призна да смо сиромашно друштво.

Према појединим подацима у БиХ је сваки пети грађанин сиромашан а 60 одсто становништва не може да
квалитетно преживи од мјесечних примања. Оно што је најгоре јесте да у БиХ и Српској не постоји никаква стратегија борбе против сиромаштва.

У Бањалуци је званично сиромашно 435 лица. Тај број користи услуге јавне кухиње Црвеног крста. Међутим тај број далеко је од реалног стања јер у Црвени крст свакодневно долази велики број грађана који нису испунили критеријуме Центра за социјални рад.

Власт је незаинтересована за проблем сиромаштва у Српској, то је евидентно, а борба против сиромаштва требало би да буде врло озбиљан посао тврде аналитичари. Посебно је поразно то да Република Српска и Босна и Херцеговина испуњавају све физичке услове да не буду сиромашно друшто.

Реалност је да је сиромашан онај са просјечном платом у Српској.

17. октобар у свијету се обиљежава као свијетски дан борбе против сиромаштва. Према подацима Уједињених Нација број сиромашних у свијету рапидно расте. Сада је на око 2,2 милијарде.

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар