Dan borbe protiv siromaštva

U svijetu se obilježava Svijetski dan borbe protiv siromaštva. U Bosni i Hercegovini te borbe gotovo da nema iako se ne može reći da nema i siromaštva.

Republika Srpska 17.10.2014 | 20:13
Dan borbe protiv siromaštva

U Republici Srpskoj nikako ili gotovo nikako je obilježen Dan borbe protiv siromaštva iz prostog razloga
što niko ne želi da prizna da smo siromašno društvo.

Prema pojedinim podacima u BiH je svaki peti građanin siromašan a 60 odsto stanovništva ne može da
kvalitetno preživi od mjesečnih primanja. Ono što je najgore jeste da u BiH i Srpskoj ne postoji nikakva strategija borbe protiv siromaštva.

U Banjaluci je zvanično siromašno 435 lica. Taj broj koristi usluge javne kuhinje Crvenog krsta. Međutim taj broj daleko je od realnog stanja jer u Crveni krst svakodnevno dolazi veliki broj građana koji nisu ispunili kriterijume Centra za socijalni rad.

Vlast je nezainteresovana za problem siromaštva u Srpskoj, to je evidentno, a borba protiv siromaštva trebalo bi da bude vrlo ozbiljan posao tvrde analitičari. Posebno je porazno to da Republika Srpska i Bosna i Hercegovina ispunjavaju sve fizičke uslove da ne budu siromašno društo.

Realnost je da je siromašan onaj sa prosječnom platom u Srpskoj.

17. oktobar u svijetu se obilježava kao svijetski dan borbe protiv siromaštva. Prema podacima Ujedinjenih Nacija broj siromašnih u svijetu rapidno raste. Sada je na oko 2,2 milijarde.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar