Квал. за ЕП: 'Мали' уздрмали 'велике'!

Само у прва два кола квалификација за Европско првенство 2016. Словачка је шокирала Шпанију, Пољска је скинула скалп Немцима, Чешка је бацила на колена Холандију, Албанија је славила у Лисабону Исланд игра као навијен....

Фудбал 17.10.2014 | 16:00
Квал. за ЕП: 'Мали' уздрмали 'велике'!

Богати су све богатији, сиромашни све сиромашнији, па јаз између привилегованих и ускраћених постаје све већи? Да, али само када је клупски фудбал у питању. На националном нивоу не игра новац, већ срце, а чини се да полако пролази време када су фудбалске велесиле могле да аутсајдерима деле лекције на петопарцу. Резултати из уводних мечева квалификација за Европско првенство слуте на неку нову еру у фудбала у којима би она стара фудбалска изрека – нема унапред добијених бодова – могла да прерасте у ноћну мору великана.

Осетили су то ове јесени и актуелни светски владари из Немачке, до скора неприкосновени Шпанци, па и званично трећепласирана селекција на планету Холандија...

Панцери су пали пред Пољском, која је до првенца у сусретима са Немачком стигла тек из 19. покушаја на такмичарским утакмицама. Комплекс је коначно излечен. Јесте, Немци су имали 29 шутева, Пољаци свега пет, али на крају се памти резултат, а чета Јоахима Лева се спетљала у завршници.

Сезону изненађења су, међутим, отворили Чеси, традиционални учесници континенталних смотри, који су на колена бацили Холандију голом Вацлава Пилара у судијској надокнади меча од 9. септембра. Био је то први пораз Лала у квалификацијама за неко велико такмичење још од октобра 2011. када су изгубили у Шведској. А тада су већ били сигурни путници на Еуро 2012. Пре тога, последњи пораз у квалификацијама Холанђани су доживели 2007.

Исте године и Немци су последњи пут положили оружје у неком квалификационом сусрету. А онда су отпутовали у Варшаву. У међувремену су одиграли 33 утакмице.

Шта тек рећи за Шпанију, која је пре одласка у Жилину пуних осам година одолевала без пораза у квалификацијама. Само да би је Словачка предвођена Јурајом Куцком, Мирославом Штохом и пре свега голманом Матушом Козачиком подсетила колико боли када погнуте главе напушташ терен.

Можда и највећу сензацију приредила је Албанија – противник Србије у квалификационој групи И – која је у Лисабону поготком Бекима Балаја и дефинитивно Португалцима ставила до знања да су без Кристијана Роналда само просечна екипа, ако и толико.

Да и "фудбалски лилипутанци" могу да представљају нагазну мину осетила је и Црна Гора, која је на гостовању код Лихтенштајна у Вадуцу освојила само бод у мршавом ремију без голова. Сличан случај и са Босном и Херцеговином, која је у Зеници испустила гол предности и морала да се помири са поразом од Кипра после којег је спласнула сва она еуфорија настала после пласмана на Мундијал у Бразилу.

Исланд је, пак, учешћем у баражу за пласман на Светско првенство већ демонстрирао да је изашао из те категорије аутсајдера, али је на старту ових квалификација направио корак напред и наговестио да расте у сасвим респектабилну селекцију. Прво лаганих 3:0 против Турске у Рејкјавику, па исти резултат на гостовању код Летоније у Риги.

Наших 1:1 у Јерменији тешко је и сврстати у групу посебно изненађујућих резултата.

А квалификације су тек почеле... Ко је на клаџи ухватио добар тикет са репрезентативним утакмицама – свака му част.

Коментари / 0

Оставите коментар