Kval. za EP: 'Mali' uzdrmali 'velike'!

Samo u prva dva kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. Slovačka je šokirala Španiju, Poljska je skinula skalp Nemcima, Češka je bacila na kolena Holandiju, Albanija je slavila u Lisabonu Island igra kao navijen....

Fudbal 17.10.2014 | 16:00
Kval. za EP: 'Mali' uzdrmali 'velike'!

Bogati su sve bogatiji, siromašni sve siromašniji, pa jaz između privilegovanih i uskraćenih postaje sve veći? Da, ali samo kada je klupski fudbal u pitanju. Na nacionalnom nivou ne igra novac, već srce, a čini se da polako prolazi vreme kada su fudbalske velesile mogle da autsajderima dele lekcije na petoparcu. Rezultati iz uvodnih mečeva kvalifikacija za Evropsko prvenstvo slute na neku novu eru u fudbala u kojima bi ona stara fudbalska izreka – nema unapred dobijenih bodova – mogla da preraste u noćnu moru velikana.

Osetili su to ove jeseni i aktuelni svetski vladari iz Nemačke, do skora neprikosnoveni Španci, pa i zvanično trećeplasirana selekcija na planetu Holandija...

Panceri su pali pred Poljskom, koja je do prvenca u susretima sa Nemačkom stigla tek iz 19. pokušaja na takmičarskim utakmicama. Kompleks je konačno izlečen. Jeste, Nemci su imali 29 šuteva, Poljaci svega pet, ali na kraju se pamti rezultat, a četa Joahima Leva se spetljala u završnici.

Sezonu iznenađenja su, međutim, otvorili Česi, tradicionalni učesnici kontinentalnih smotri, koji su na kolena bacili Holandiju golom Vaclava Pilara u sudijskoj nadoknadi meča od 9. septembra. Bio je to prvi poraz Lala u kvalifikacijama za neko veliko takmičenje još od oktobra 2011. kada su izgubili u Švedskoj. A tada su već bili sigurni putnici na Euro 2012. Pre toga, poslednji poraz u kvalifikacijama Holanđani su doživeli 2007.

Iste godine i Nemci su poslednji put položili oružje u nekom kvalifikacionom susretu. A onda su otputovali u Varšavu. U međuvremenu su odigrali 33 utakmice.

Šta tek reći za Španiju, koja je pre odlaska u Žilinu punih osam godina odolevala bez poraza u kvalifikacijama. Samo da bi je Slovačka predvođena Jurajom Kuckom, Miroslavom Štohom i pre svega golmanom Matušom Kozačikom podsetila koliko boli kada pognute glave napuštaš teren.

Možda i najveću senzaciju priredila je Albanija – protivnik Srbije u kvalifikacionoj grupi I – koja je u Lisabonu pogotkom Bekima Balaja i definitivno Portugalcima stavila do znanja da su bez Kristijana Ronalda samo prosečna ekipa, ako i toliko.

Da i "fudbalski liliputanci" mogu da predstavljaju nagaznu minu osetila je i Crna Gora, koja je na gostovanju kod Lihtenštajna u Vaducu osvojila samo bod u mršavom remiju bez golova. Sličan slučaj i sa Bosnom i Hercegovinom, koja je u Zenici ispustila gol prednosti i morala da se pomiri sa porazom od Kipra posle kojeg je splasnula sva ona euforija nastala posle plasmana na Mundijal u Brazilu.

Island je, pak, učešćem u baražu za plasman na Svetsko prvenstvo već demonstrirao da je izašao iz te kategorije autsajdera, ali je na startu ovih kvalifikacija napravio korak napred i nagovestio da raste u sasvim respektabilnu selekciju. Prvo laganih 3:0 protiv Turske u Rejkjaviku, pa isti rezultat na gostovanju kod Letonije u Rigi.

Naših 1:1 u Jermeniji teško je i svrstati u grupu posebno iznenađujućih rezultata.

A kvalifikacije su tek počele... Ko je na kladži uhvatio dobar tiket sa reprezentativnim utakmicama – svaka mu čast.

Komentari / 0

Ostavite komentar