Србија пред сличним питањем као Украјина

Влада у Београду стоји пред сличним питањем као Украјина пре годину дана - да ли да се земља приближи Европској унији (ЕУ) и једног дана постане чак и пуноправни члан или да негује ближе односе са Русијом,
пише данас немачки политички магазин Шпигел поводом доласка руског председника Владимира Путина у Београд.

Свијет 16.10.2014 | 20:08
Србија пред сличним питањем као Украјина

"Односи Београда са Русијом су традиционално блиски. Русија је као заштитна сила Словена на Балкану. Београд одбија санкције према Русији", наводи се у тексту и каже да је руски председник Путин пре доласка у Италију на кратко посетио Београд.

Немачки магазин пише и да је повод за Путинов долазак у Београду војна парада поводом 70. годишњице од ослобођења Београда од немачке окупације у Другом светском рату и подсећа да је совјетска Црвена армија, заједно са комунистичким партизанима Јосипа Броза Тита протерала Немце.

"Не стоји, ипак, само историја у центру посете. Путин са српским председником Томиславом Николићем жели да прича о тешњој сарадњи две државе. При том се ради и о изградњи гасовода Јужни ток, кроз који би се руски гас, преко Црног мора, Бугарске и Србије транспортовао у јужну Европу. ЕУ одбија тај пројекат, а срспка влада је прошле седмице најавила да ће градња Јужног тока почети када се Москва и ЕУ споразумеју о томе", наводи се у тексту.

За Николића се још наводи да је одушевљено поздравио Путина и обећао да Србија неће свој морал уништити погрешним односом према Русији.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Наивко

16.10.2014 19:54

Ја мислио он специјално дошао ради нас, а он само навратио успут, да поједе и попије нешто и да се одмори на путу за Италију. :-(

ОДГОВОРИТЕ
Name

БИХ

16.10.2014 21:06

Ма боли Русе уво за нас, али ми смо толико глупи да не контамо. Не треба да гледамо на Русе, на Европу, треба да се окренемо сами себи, да ријешимо проблеме које имамо већ 20 год.

ОДГОВОРИТЕ