Каква ће бити казна УЕФА-е?

Ко ће извући дебљи крај код УЕФА, једно је од питања које се намеће после инцидената на мечу Србија – Албанија на стадиону Партизана.

Фудбал 16.10.2014 | 18:55
Каква ће бити казна УЕФА-е?

Како је за Б92 речено из Ниона, УЕФА неће журити са доношењем одлуке, а због специфичности ситуације јасно је да ће у Европској фудбалској унији имати тежак посао. 

Меч је почео звиждуцима албанској химни, а уследили су повици са трибина: ’Убиј Шиптара’ – нажалост, такве и сличне увреде постале су уобичајени део навијачког фолклора, не само на овим просторима. 

На терену смо гледали коректну борбу све до тог 42. минута, када се над стадионом појавио дрон са заставом тзв. Велике Албаније. То јесте био окидач за инцидент, али можда би све прошло без веће буре да се фудбалери Албаније нису залетели на Стефана Митровића, који је заставу покупио. 

Дакле, јасно је да су својом провокацијом Албанци утицали на нереде и да би због тога УЕФА требало строго да их казни. Не би било први пут да се гостујући тим казни – као што је у свом саопштењу навео ФСС, тако је било у Ђенови на утакмици Србија – Италија, али и пре седам година, када је Партизан елиминисан из европских такмичења због нереда његових навијача у Мостару на мечу са Зрињским. 

Међутим, огромна одговорност лежи и на организатору меча, који је дозволио да се ствари отргну контроли и да се на терену нађу навијачи – међу њима и озлоглашени Иван Богданов, којем би већ одавно требало да је забрањено присуство спортским приредбама. 

Албански играчи физички су нападнути (чак и столицом), спекулише се да су их у тунелу чак напали и редари, али озбиљних последица срећом није било. 

После, када су се страсти бар донекле смириле, домаћин и делегати УЕФА желели су да се меч настави, док је албанска страна то одбила, што такође може да буде значајан фактор при доношењу одлуке. 

С обзиром да обе стране сносе део одговорности, јасно је да ће УЕФА морати да казни обе стране. 

Ипак, узевши у обзир да су се српски играчи у великој већини понели врло коректно и заштитнички према албанским колегама, као и спремност српског савеза да по сваку цену створи услове за наставак меча (одмах, после пражњења трибина или следећег дана), опција резултатском кажњавања наше селекције не би смела ни да се разматра. 

Албанци су, са друге стране, иницирали инцидент, а политичка конотација само ће погоршати њихов положај. Њихови играчи су непотребно започели и насиље на терену, а њихово одбијање да играју упркос инсистирању домаћина и свих представника УЕФА значи да би реално било да меч буде регистрован 3:0 у корист српског тима. 

Србија ће због очигледних и бројних пропуста у организацији сигурно бити жестоко кажњена, вероватно са неколико мечева пред празним трибинама, казна ће бити још оштрија због тога што се инциденти понављају. 

Остаје нејасно и шта су тачно славили Албанци у Приштини и Тирани – прекид меча, то што се њихови играчи нису осећали сигурно? 

Оно што се намеће као питање јесте – како ће се уопште одиграти меч у Елбасану, заказан за осми октобар следеће године? 

Европску фудбалску унију нема ко да казни, али би требало бар да се осећају непријатно што су уопште дозволили да се у истој групи нађу Срби и Албанци. На жребу група није дозвољено да се заједно нађу Русија и Грузија, због рата 2008, Јерменија и Азербејџан, због вишедеценијских сукоба и ситуације око Нагорно-Карабаха, а од ових квалификација још и Шпанија и дебитант Гибралтар, због тензија везаних за ту британску територију. Како је могуће да таква ограничења не постоје због тињајућег сукоба око Косова, који дели и саму Европску унију, мора да збуни све. 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мд

16.10.2014 20:07

Па казниће Србију а Шиптари ће добити опомену не могу своје љубимце да казне

ОДГОВОРИТЕ