Kakva će biti kazna UEFA-e?

Ko će izvući deblji kraj kod UEFA, jedno je od pitanja koje se nameće posle incidenata na meču Srbija – Albanija na stadionu Partizana.

Fudbal 16.10.2014 | 18:55
Kakva će biti kazna UEFA-e?

Kako je za B92 rečeno iz Niona, UEFA neće žuriti sa donošenjem odluke, a zbog specifičnosti situacije jasno je da će u Evropskoj fudbalskoj uniji imati težak posao. 

Meč je počeo zvižducima albanskoj himni, a usledili su povici sa tribina: ’Ubij Šiptara’ – nažalost, takve i slične uvrede postale su uobičajeni deo navijačkog folklora, ne samo na ovim prostorima. 

Na terenu smo gledali korektnu borbu sve do tog 42. minuta, kada se nad stadionom pojavio dron sa zastavom tzv. Velike Albanije. To jeste bio okidač za incident, ali možda bi sve prošlo bez veće bure da se fudbaleri Albanije nisu zaleteli na Stefana Mitrovića, koji je zastavu pokupio. 

Dakle, jasno je da su svojom provokacijom Albanci uticali na nerede i da bi zbog toga UEFA trebalo strogo da ih kazni. Ne bi bilo prvi put da se gostujući tim kazni – kao što je u svom saopštenju naveo FSS, tako je bilo u Đenovi na utakmici Srbija – Italija, ali i pre sedam godina, kada je Partizan eliminisan iz evropskih takmičenja zbog nereda njegovih navijača u Mostaru na meču sa Zrinjskim. 

Međutim, ogromna odgovornost leži i na organizatoru meča, koji je dozvolio da se stvari otrgnu kontroli i da se na terenu nađu navijači – među njima i ozloglašeni Ivan Bogdanov, kojem bi već odavno trebalo da je zabranjeno prisustvo sportskim priredbama. 

Albanski igrači fizički su napadnuti (čak i stolicom), spekuliše se da su ih u tunelu čak napali i redari, ali ozbiljnih posledica srećom nije bilo. 

Posle, kada su se strasti bar donekle smirile, domaćin i delegati UEFA želeli su da se meč nastavi, dok je albanska strana to odbila, što takođe može da bude značajan faktor pri donošenju odluke. 

S obzirom da obe strane snose deo odgovornosti, jasno je da će UEFA morati da kazni obe strane. 

Ipak, uzevši u obzir da su se srpski igrači u velikoj većini poneli vrlo korektno i zaštitnički prema albanskim kolegama, kao i spremnost srpskog saveza da po svaku cenu stvori uslove za nastavak meča (odmah, posle pražnjenja tribina ili sledećeg dana), opcija rezultatskom kažnjavanja naše selekcije ne bi smela ni da se razmatra. 

Albanci su, sa druge strane, inicirali incident, a politička konotacija samo će pogoršati njihov položaj. Njihovi igrači su nepotrebno započeli i nasilje na terenu, a njihovo odbijanje da igraju uprkos insistiranju domaćina i svih predstavnika UEFA znači da bi realno bilo da meč bude registrovan 3:0 u korist srpskog tima. 

Srbija će zbog očiglednih i brojnih propusta u organizaciji sigurno biti žestoko kažnjena, verovatno sa nekoliko mečeva pred praznim tribinama, kazna će biti još oštrija zbog toga što se incidenti ponavljaju. 

Ostaje nejasno i šta su tačno slavili Albanci u Prištini i Tirani – prekid meča, to što se njihovi igrači nisu osećali sigurno? 

Ono što se nameće kao pitanje jeste – kako će se uopšte odigrati meč u Elbasanu, zakazan za osmi oktobar sledeće godine? 

Evropsku fudbalsku uniju nema ko da kazni, ali bi trebalo bar da se osećaju neprijatno što su uopšte dozvolili da se u istoj grupi nađu Srbi i Albanci. Na žrebu grupa nije dozvoljeno da se zajedno nađu Rusija i Gruzija, zbog rata 2008, Jermenija i Azerbejdžan, zbog višedecenijskih sukoba i situacije oko Nagorno-Karabaha, a od ovih kvalifikacija još i Španija i debitant Gibraltar, zbog tenzija vezanih za tu britansku teritoriju. Kako je moguće da takva ograničenja ne postoje zbog tinjajućeg sukoba oko Kosova, koji deli i samu Evropsku uniju, mora da zbuni sve. 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Md

16.10.2014 20:07

Pa kazniće Srbiju a Šiptari će dobiti opomenu ne mogu svoje ljubimce da kazne

ODGOVORITE