Гдје су паре од кредита и донација за поплављене?

У организацији Министарства финансија Савјета министара БиХ у Сарајеву је данас одржан састанак Форума за координацију донатора на којем су представљени пројекти обнове БиХ након мајских поплава.

Босна и Херцеговина 16.10.2014 | 16:06
Гдје су паре од кредита и донација за поплављене?

За поплављене који зиму дочекују ван својих кућа нимало охрабрујуће вијести. Обнова у БиХ иде превише споро.

Од катастрофалних мајских поплава прошло је 5 мјесеци а од донаторске конференције 3, али у БиХ је мало видљивог напредка у опоравку.

Једина значајна средства на терену су она од Европске уније укупно 42 милиона евра и донације појединих европских земаља. Та средства имплементирају се преко УНДП-а и тренутно је у току обнова 4 хиљаде стамбених јединца за 14 хиљада становника, 90 образовних институција, обнављају се мала и средња предузећа и јавне установе.

Наалост лоше вријеме не иде на руку донаторима и то знатно успорава радове, али ни домаће институције не понашају се одговорно.

,,Имали смо проблема са избором корисника пројекта обнове 4 хиљаде стамбених јединица. Планирали смо да тај процес траје двије седмице, али нажалост листе које нам достављају са локалног нивоа нису квалитетно урађене па предвиђамо да ће избор корисника трајати осам седмица. Због тога нећемо бити у могућности да испоштујемо договор да прије нове године обновимо 2 хиљаде стамбених јединица и транутно можемо гарантовати санацију само хиљаду објеката'', истиче Јуриј Афанасијев координатор УН-а у БиХ.

Домаће власти и даље се понашају неодговорно као да поплаве нису захватиле БиХ већ неку сусједну земљу.

У Републици Српској се не зна како су и да ли су потрошена средства Фонда солидарности. Не зна се ни шта је са 7 милиона марака које је Савјет министара БиХ пребацио ентитетским владама на основу ребаланса буџета Заједничких институција.

Кредитна средства ММФ-а у износу од 185 милиона пребачена су на рачуне ентитетских влада, али шта је урађено са тим новцем нико не зна.

Иста је судбина и са кредитом Свјетске банке. 100 милона долара намјењено је за хитну обнову пољопривреде и локалне инфраструктуре, путева, жељезница и насипа.

Пројекте проводе ентитетска министарства пољопривреде и водопривреде те дирекције за путеве и жељезнице, али на терену нема ни једног уложеног долара.

,,Ради се на планирању пројеката и припреми документације како би се сва инфраструктура квалитетно обновила. Припремљене су позитивне листе робе која се треба набавити. Очекујемо убрзану имплементацију трошења средстава у наредним мјесецима'', каже Есма Кресо представник Свјетске банке у БиХ.

У наредним мјесецима очекује се и долазак зиме на ове просторе, што очито не брине оне који располажу новцем и који су задижени за обнову. Шта ће бити са поплављенин грађанима, мало кога занима.

БН ТВ



 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Одговор

16.10.2014 15:46

Код лопова !

ОДГОВОРИТЕ
Name

модрицанин

16.10.2014 16:40

Код градјана који су продали свој глас СНСД-у.

ОДГОВОРИТЕ
Name

УВРЕЂЕН И ОЗЛОЈАЂЕН

17.10.2014 05:52

КОД БАЈЕ У ЏЕПУ ДА МОЖЕ ДА ПОДКУПИ И ПОКРАДЕ ГЛАСОВЕ ДА БИ ЈОШ ЛАПАО ДА КУПИ ЈОШ КОЈИ СТАН ЋЕРКИЦИ И ТО САД ОД 1000М2

ОДГОВОРИТЕ