Gdje su pare od kredita i donacija za poplavljene?

U organizaciji Ministarstva finansija Savjeta ministara BiH u Sarajevu je danas održan sastanak Foruma za koordinaciju donatora na kojem su predstavljeni projekti obnove BiH nakon majskih poplava.

Bosna i Hercegovina 16.10.2014 | 16:06
Gdje su pare od kredita i donacija za poplavljene?

Za poplavljene koji zimu dočekuju van svojih kuća nimalo ohrabrujuće vijesti. Obnova u BiH ide previše sporo.

Od katastrofalnih majskih poplava prošlo je 5 mjeseci a od donatorske konferencije 3, ali u BiH je malo vidljivog napredka u oporavku.

Jedina značajna sredstva na terenu su ona od Evropske unije ukupno 42 miliona evra i donacije pojedinih evropskih zemalja. Ta sredstva implementiraju se preko UNDP-a i trenutno je u toku obnova 4 hiljade stambenih jedinca za 14 hiljada stanovnika, 90 obrazovnih institucija, obnavljaju se mala i srednja preduzeća i javne ustanove.

Naalost loše vrijeme ne ide na ruku donatorima i to znatno usporava radove, ali ni domaće institucije ne ponašaju se odgovorno.

,,Imali smo problema sa izborom korisnika projekta obnove 4 hiljade stambenih jedinica. Planirali smo da taj proces traje dvije sedmice, ali nažalost liste koje nam dostavljaju sa lokalnog nivoa nisu kvalitetno urađene pa predviđamo da će izbor korisnika trajati osam sedmica. Zbog toga nećemo biti u mogućnosti da ispoštujemo dogovor da prije nove godine obnovimo 2 hiljade stambenih jedinica i tranutno možemo garantovati sanaciju samo hiljadu objekata'', ističe Jurij Afanasijev koordinator UN-a u BiH.

Domaće vlasti i dalje se ponašaju neodgovorno kao da poplave nisu zahvatile BiH već neku susjednu zemlju.

U Republici Srpskoj se ne zna kako su i da li su potrošena sredstva Fonda solidarnosti. Ne zna se ni šta je sa 7 miliona maraka koje je Savjet ministara BiH prebacio entitetskim vladama na osnovu rebalansa budžeta Zajedničkih institucija.

Kreditna sredstva MMF-a u iznosu od 185 miliona prebačena su na račune entitetskih vlada, ali šta je urađeno sa tim novcem niko ne zna.

Ista je sudbina i sa kreditom Svjetske banke. 100 milona dolara namjenjeno je za hitnu obnovu poljoprivrede i lokalne infrastrukture, puteva, željeznica i nasipa.

Projekte provode entitetska ministarstva poljoprivrede i vodoprivrede te direkcije za puteve i željeznice, ali na terenu nema ni jednog uloženog dolara.

,,Radi se na planiranju projekata i pripremi dokumentacije kako bi se sva infrastruktura kvalitetno obnovila. Pripremljene su pozitivne liste robe koja se treba nabaviti. Očekujemo ubrzanu implementaciju trošenja sredstava u narednim mjesecima'', kaže Esma Kreso predstavnik Svjetske banke u BiH.

U narednim mjesecima očekuje se i dolazak zime na ove prostore, što očito ne brine one koji raspolažu novcem i koji su zadiženi za obnovu. Šta će biti sa poplavljenin građanima, malo koga zanima.

BN TV



 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Odgovor

16.10.2014 15:46

Kod lopova !

ODGOVORITE
Name

modricanin

16.10.2014 16:40

Kod gradjana koji su prodali svoj glas SNSD-u.

ODGOVORITE
Name

УВРЕЂЕН И ОЗЛОЈАЂЕН

17.10.2014 05:52

КОД БАЈЕ У ЏЕПУ ДА МОЖЕ ДА ПОДКУПИ И ПОКРАДЕ ГЛАСОВЕ ДА БИ ЈОШ ЛАПАО ДА КУПИ ЈОШ КОЈИ СТАН ЋЕРКИЦИ И ТО САД ОД 1000М2

ODGOVORITE