ММФ: Прво реформе, а онда новац

Према процјенама ММФ економски раст БиХ у овој години износиће само 0,7 одсто, уз пораст дефицита текућег рачуна и раста потрошачких цијена.

Босна и Херцеговина 16.10.2014 | 14:00
ММФ: Прво реформе, а онда новац

Економски аналитичари упозоравају да ће нова власт морати хитно реаговати или ће БиХ доживјети економски крах.

Пословна заједница РС већ је реаговала и донијела сет мјера са којима ће изаћи пред нову власт Српске.

У јеку сумирања резултата општих избора, економија мора избити у први план, иначе БиХ пријети  економски крах, упозоравају економски аналитичари подсјећајући и да је недавно магазин “Еуромонеy” указао да БиХ има велике шансе за банкрот.

И ММФ  упозорава.

Економски раст неће прећи 0,7 одсто, а очекују је се и пораст дефицита текућег рачуна и потрошачких цијена. Као разлог се наводи некреирање повољног пословног амбијента, економска криза и поплаве.

За економског аналитичара Светлану Ценић криминал и корупција су највећи кривци за стагнирање привреде, затим рјешења власти која, како каже, немају везе са здравом економском логиком те поплаве.

Ако се нова власт озбиљно не тргне, ове године нема наде за БиХ економију. Тонемо све више ка тоталном колапсу.

Како се то не би десило, пословна заједница је већ реаговала. Управни одбор Привредне коморе  Српске је закључио да се од нове власти одмах затражи провођење  сета мјера које је овај одбор донио.

Конкретно се  тражи реформа јавне управе, враћање стопе пореза и доприноса на лична примања на ниво прије свјетске економске кризе и повећање неопорезивог дијела на ниво најниже плате и да се рефундација породиљског боловања врши у бруто износу.

Тражи се и да у процедуру именовања будућег министра привреде буде укључена пословна заједница, како би се обезбједило да ову функцију обавља, како наводе у Привредној комори, особа која на најбољи могући начин може допринијети  развоју економског сектора.

БН ТВ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

лажов

16.10.2014 09:49

Испунит ће они кад им догори до прстију и затреба за (њихове) плате и пензије народу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стефан

16.10.2014 14:28

Сваки арнжман са ММФ-ом је превара. Ватикан преко својих дилера ММФ и Светске банке примењује у пракси Перпетум мобиле. Из ничега само једим кликом са курсором на екрану или ентером на тастатуру генерише зараду и главницу и камату „Оут оф нотхинг“. На срећу човечанства не постојећи електронски новац нема покриће.

ОДГОВОРИТЕ