MMF: Prvo reforme, a onda novac

Prema procjenama MMF ekonomski rast BiH u ovoj godini iznosiće samo 0,7 odsto, uz porast deficita tekućeg računa i rasta potrošačkih cijena.

Bosna i Hercegovina 16.10.2014 | 14:00
MMF: Prvo reforme, a onda novac

Ekonomski analitičari upozoravaju da će nova vlast morati hitno reagovati ili će BiH doživjeti ekonomski krah.

Poslovna zajednica RS već je reagovala i donijela set mjera sa kojima će izaći pred novu vlast Srpske.

U jeku sumiranja rezultata opštih izbora, ekonomija mora izbiti u prvi plan, inače BiH prijeti  ekonomski krah, upozoravaju ekonomski analitičari podsjećajući i da je nedavno magazin “Euromoney” ukazao da BiH ima velike šanse za bankrot.

I MMF  upozorava.

Ekonomski rast neće preći 0,7 odsto, a očekuju je se i porast deficita tekućeg računa i potrošačkih cijena. Kao razlog se navodi nekreiranje povoljnog poslovnog ambijenta, ekonomska kriza i poplave.

Za ekonomskog analitičara Svetlanu Cenić kriminal i korupcija su najveći krivci za stagniranje privrede, zatim rješenja vlasti koja, kako kaže, nemaju veze sa zdravom ekonomskom logikom te poplave.

Ako se nova vlast ozbiljno ne trgne, ove godine nema nade za BiH ekonomiju. Tonemo sve više ka totalnom kolapsu.

Kako se to ne bi desilo, poslovna zajednica je već reagovala. Upravni odbor Privredne komore  Srpske je zaključio da se od nove vlasti odmah zatraži provođenje  seta mjera koje je ovaj odbor donio.

Konkretno se  traži reforma javne uprave, vraćanje stope poreza i doprinosa na lična primanja na nivo prije svjetske ekonomske krize i povećanje neoporezivog dijela na nivo najniže plate i da se refundacija porodiljskog bolovanja vrši u bruto iznosu.

Traži se i da u proceduru imenovanja budućeg ministra privrede bude uključena poslovna zajednica, kako bi se obezbjedilo da ovu funkciju obavlja, kako navode u Privrednoj komori, osoba koja na najbolji mogući način može doprinijeti  razvoju ekonomskog sektora.

BN TV

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

lažov

16.10.2014 09:49

Ispunit će oni kad im dogori do prstiju i zatreba za (njihove) plate i penzije narodu

ODGOVORITE
Name

Stefan

16.10.2014 14:28

Svaki arnžman sa MMF-om je prevara. Vatikan preko svojih dilera MMF i Svetske banke primenjuje u praksi Perpetum mobile. Iz ničega samo jedim klikom sa kursorom na ekranu ili enterom na tastaturu generiše zaradu i glavnicu i kamatu „Out of nothing“. Na sreću čovečanstva ne postojeći elektronski novac nema pokriće.

ODGOVORITE