Надзор над три особе у Српској због еболе

Три особе у Босни и Херцеговини налазе се под пасивним надзором због сумње у могућу заразу вирусом еболом, потврдила је Зорица Руљ, портпарол Министарства цивилних послова БиХ.

Босна и Херцеговина 15.10.2014 | 20:44
Надзор над три особе у Српској због еболе

Руљ је појаснила да се ради о грађанима који су допутовали из земаља у којима има заражених еболом.

Пацијенти се налазе под здравственим надзором у Институту за јавно здравство Републике Српске,а особе су се вратиле из западне Африке.

“Те особа које су допутовале из земаља гдје је регистриована ебола нису показивале никакве знакове обољења од еболе. Али, процедура пасивног надзора уобичајена је, а особе, ако осјете симптоме попут повраћања или вртоглавице, одмах се морају јавити свом дежурном епидемиологу. Због сигурносних разлога те особе смо ставили под надзор. Колико сам упућена, један од путника већ је прошао тај период инкубације, и тренутно се под надзором налазе двије особе”, казала је Руљ.

Када је у питању период инкубације, особе за које се сумња да су заражене или имају вирус еболе морају од два до 21 дан од повратка из захваћених земаља бити у изолацији како би се пратило хоће ли развити неке од симптома, типа високе температуре, главобоље, болова у мишићима...

Епидемиолози тврде да бдију над тим проблемом, те додају да је Гранична санитарна инспекција има све спремно за случај да се нешто деси, као и упутства о овој болести.

Мјере заштите и превенције када је ријеч о овом вирусу појачане су у БиХ након што је Свјетска здравствена организација прогласила епидемију еболе у Западној Африци озбиљном свјетском пријетњом.

Контрола на аеродромима је појачана јер је вирус еболе регистрован прво у Европи, а онда и на Балкану. Такође, у Хрватској је изоловано 26 пацијената, а у Србији 708, након што су допутовали из земаља у којима има заражених еболом.

Свјетска здравствена организација упозорава да је избијање епидемије еболе у Западној Африци најтежа здравствена криза "модерног човјечанства".

Према подацима ове здравствене организације смртоносни вирус до сада је у свијету однио више од 4.000 живота.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

са

15.10.2014 20:18

Заиста је срамота сто за ове озбиљне теме немате коментар. Ухватили сте се политике и само о баји трубите....Нема смисла

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислилац

16.10.2014 05:34

е само нам јос ово фали.Нисмо ни свјесни која би то трагедија била за цитав Балкан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ница

16.10.2014 08:19

Није ми јасно засто путују у те земље они воле изазове ал то мозе да стети свима нама није фер

ОДГОВОРИТЕ