Nadzor nad tri osobe u Srpskoj zbog ebole

Tri osobe u Bosni i Hercegovini nalaze se pod pasivnim nadzorom zbog sumnje u moguću zarazu virusom ebolom, potvrdila je Zorica Rulj, portparol Ministarstva civilnih poslova BiH.

Bosna i Hercegovina 15.10.2014 | 20:44
Nadzor nad tri osobe u Srpskoj zbog ebole

Rulj je pojasnila da se radi o građanima koji su doputovali iz zemalja u kojima ima zaraženih ebolom.

Pacijenti se nalaze pod zdravstvenim nadzorom u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske,a osobe su se vratile iz zapadne Afrike.

“Te osoba koje su doputovale iz zemalja gdje je registriovana ebola nisu pokazivale nikakve znakove oboljenja od ebole. Ali, procedura pasivnog nadzora uobičajena je, a osobe, ako osjete simptome poput povraćanja ili vrtoglavice, odmah se moraju javiti svom dežurnom epidemiologu. Zbog sigurnosnih razloga te osobe smo stavili pod nadzor. Koliko sam upućena, jedan od putnika već je prošao taj period inkubacije, i trenutno se pod nadzorom nalaze dvije osobe”, kazala je Rulj.

Kada je u pitanju period inkubacije, osobe za koje se sumnja da su zaražene ili imaju virus ebole moraju od dva do 21 dan od povratka iz zahvaćenih zemalja biti u izolaciji kako bi se pratilo hoće li razviti neke od simptoma, tipa visoke temperature, glavobolje, bolova u mišićima...

Epidemiolozi tvrde da bdiju nad tim problemom, te dodaju da je Granična sanitarna inspekcija ima sve spremno za slučaj da se nešto desi, kao i uputstva o ovoj bolesti.

Mjere zaštite i prevencije kada je riječ o ovom virusu pojačane su u BiH nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila epidemiju ebole u Zapadnoj Africi ozbiljnom svjetskom prijetnjom.

Kontrola na aerodromima je pojačana jer je virus ebole registrovan prvo u Evropi, a onda i na Balkanu. Takođe, u Hrvatskoj je izolovano 26 pacijenata, a u Srbiji 708, nakon što su doputovali iz zemalja u kojima ima zaraženih ebolom.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da je izbijanje epidemije ebole u Zapadnoj Africi najteža zdravstvena kriza "modernog čovječanstva".

Prema podacima ove zdravstvene organizacije smrtonosni virus do sada je u svijetu odnio više od 4.000 života.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

sa

15.10.2014 20:18

Zaista je sramota sto za ove ozbiljne teme nemate komentar. Uhvatili ste se politike i samo o baji trubite....Nema smisla

ODGOVORITE
Name

mislilac

16.10.2014 05:34

e samo nam jos ovo fali.Nismo ni svjesni koja bi to tragedija bila za citav Balkan

ODGOVORITE
Name

Nica

16.10.2014 08:19

Nije mi jasno zasto putuju u te zemlje oni vole izazove al to moze da steti svima nama nije fer

ODGOVORITE