Карл Билт: Провокација Албанаца!

"Ово је била неодговорна провокација“, додаје Карл Билт, бивши изасланик ЕУ за Југославију.

Фудбал 15.10.2014 | 19:30
Карл Билт: Провокација Албанаца!

Дрон у Хумској изазвао рат на терену и поново ставио Србију у центар пажње светске јавности! Светски медији брује о инцидентима на стадиону Партизана на утакмици Србије и Албаније која је на крају прекинута и само УЕФА зна како и кога ће казнити за све оно што се дешавало у Београду.

Британски Би-Би-Си, наводи да је инцидент почео када се на небу изнад терена појавила летелица са заставом велике Албаније и политичком поруком, након чега ју је скинуо Стефан Митровић, а затим су уследили сукоби играчи и прекид. Подсећа се и на турбулентне односе две земље због ситуације око Косова и наводи да је полиција испитала брата албанског премијера, Олсија Раму због сумње да је имао "даљинац" у рукама.

Амерички Си-Ен-Ен навео је да је инцидент на стадиону Партизана доказ да на Балкану још увек постоје велике етничке тензије и цитира изјаву делегата меча Харија Бина који је казао да није било услова да се настави утакмица. Огласио се и бивши шведски министар спољних послова Карл Билт који је својевремено био изасланик Европске уније за бившу Југославију.
"Ово је била неодговорна провокација на мечу Србије и Албаније. Надам се да ће премијери две државе направити корак напред у побољшању односа", написао је Билт на Твитеру.

Албански премијер Еди Рама ускоро би требало да додје у посету Београду што ће бити прва званична посета неког албанског политичара Србији још од средине прошлог века.

Шпанска Марка истиче да је поред дрона са заставом и сукоба на терену утакмицу обележило и улетање дела навијача у терен, као убацивање бакљи и петарди.
"Застава која је била закачена на дрону изазвала је потпуни хаос на трибинама. Судија је једноставно морао да прекине утакмицу да не би дошло до још већег инцидента", наводи се у тексту у овом шпанском листу.

Уредник руског Спорт експреса Артур Петросјан написао је на Твитеру да се плаши како ће УЕФА од Србије опет направити жртвено јагње.
"УЕФА никада не прихвата одговорност за своје грешке. За почетак, Албанија би требало да остане без шест бодова, Цана да добије једногодишњу суспензију, Срби да играју три меча без публике, а надлежни у УЕФА да поднесу оставке", оштар је био Петросјан.

Одговорност УЕФА апострофирао је и британски Индипендент који је сматра да је могло да се избегне да Србија и Албанија буду у истој групи и подсетио да је навијачима забрањено да иду на гостовања.

Казне за оба савеза најавио је и британски Скај који је рекао да ће УЕФА детаљни испитати цео случај пре него што донесе коначне одлуке.

Највећи проблем када је ФСС у питању и могућа казна могла би да буде чињеница да на већини светских медија, поред фотографије дрона, доминарају слике улетање српских навијача на терен и сукоб са албанским играчима. ФСС се одавно налази на тапету код УЕФА и нема сумње да ће и овај пут, као и после случаја Ђенова, стићи озбиљна казна из Ниона.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Милојко-Бања лука

15.10.2014 20:02

Чуј он сада нешта зна, а бомбардовао нас је, исти су они били и тада, па сте једним дјелом и направили велику Албанију, јер сте отјерали српску војску и полицију са Косова, а онда сте посматрали док су ти ваши цивилизовани шиптари протјеривали Србе палили цркве, манастире који су старији и од твоје шведске а и од Албаније. Ееее какав је данас цинизам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зути

16.10.2014 00:09

за Милојка - јаране мој не мијесај политику у спорт , није требало провоцирати јер сви смо ми људи са Балкана безвезе се брукамо , показујемо да смо дебили тески а нисмо пусти политику узивај уз спорт пријатељу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко-Бања лука

16.10.2014 07:55

Ајде ти жути гледај своје зелене табле и знакове,код вас је политика и на аеородромима а сада мени ту паметујеш,нисам је ја помјешао ако знаш да читаш.

ОДГОВОРИТЕ