Karl Bilt: Provokacija Albanaca!

"Ovo je bila neodgovorna provokacija“, dodaje Karl Bilt, bivši izaslanik EU za Jugoslaviju.

Fudbal 15.10.2014 | 19:30
Karl Bilt: Provokacija Albanaca!

Dron u Humskoj izazvao rat na terenu i ponovo stavio Srbiju u centar pažnje svetske javnosti! Svetski mediji bruje o incidentima na stadionu Partizana na utakmici Srbije i Albanije koja je na kraju prekinuta i samo UEFA zna kako i koga će kazniti za sve ono što se dešavalo u Beogradu.

Britanski Bi-Bi-Si, navodi da je incident počeo kada se na nebu iznad terena pojavila letelica sa zastavom velike Albanije i političkom porukom, nakon čega ju je skinuo Stefan Mitrović, a zatim su usledili sukobi igrači i prekid. Podseća se i na turbulentne odnose dve zemlje zbog situacije oko Kosova i navodi da je policija ispitala brata albanskog premijera, Olsija Ramu zbog sumnje da je imao "daljinac" u rukama.

Američki Si-En-En naveo je da je incident na stadionu Partizana dokaz da na Balkanu još uvek postoje velike etničke tenzije i citira izjavu delegata meča Harija Bina koji je kazao da nije bilo uslova da se nastavi utakmica. Oglasio se i bivši švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt koji je svojevremeno bio izaslanik Evropske unije za bivšu Jugoslaviju.
"Ovo je bila neodgovorna provokacija na meču Srbije i Albanije. Nadam se da će premijeri dve države napraviti korak napred u poboljšanju odnosa", napisao je Bilt na Tviteru.

Albanski premijer Edi Rama uskoro bi trebalo da dodje u posetu Beogradu što će biti prva zvanična poseta nekog albanskog političara Srbiji još od sredine prošlog veka.

Španska Marka ističe da je pored drona sa zastavom i sukoba na terenu utakmicu obeležilo i uletanje dela navijača u teren, kao ubacivanje baklji i petardi.
"Zastava koja je bila zakačena na dronu izazvala je potpuni haos na tribinama. Sudija je jednostavno morao da prekine utakmicu da ne bi došlo do još većeg incidenta", navodi se u tekstu u ovom španskom listu.

Urednik ruskog Sport ekspresa Artur Petrosjan napisao je na Tviteru da se plaši kako će UEFA od Srbije opet napraviti žrtveno jagnje.
"UEFA nikada ne prihvata odgovornost za svoje greške. Za početak, Albanija bi trebalo da ostane bez šest bodova, Cana da dobije jednogodišnju suspenziju, Srbi da igraju tri meča bez publike, a nadležni u UEFA da podnesu ostavke", oštar je bio Petrosjan.

Odgovornost UEFA apostrofirao je i britanski Indipendent koji je smatra da je moglo da se izbegne da Srbija i Albanija budu u istoj grupi i podsetio da je navijačima zabranjeno da idu na gostovanja.

Kazne za oba saveza najavio je i britanski Skaj koji je rekao da će UEFA detaljni ispitati ceo slučaj pre nego što donese konačne odluke.

Najveći problem kada je FSS u pitanju i moguća kazna mogla bi da bude činjenica da na većini svetskih medija, pored fotografije drona, dominaraju slike uletanje srpskih navijača na teren i sukob sa albanskim igračima. FSS se odavno nalazi na tapetu kod UEFA i nema sumnje da će i ovaj put, kao i posle slučaja Đenova, stići ozbiljna kazna iz Niona.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Milojko-Banja luka

15.10.2014 20:02

Čuj on sada nešta zna, a bombardovao nas je, isti su oni bili i tada, pa ste jednim djelom i napravili veliku Albaniju, jer ste otjerali srpsku vojsku i policiju sa Kosova, a onda ste posmatrali dok su ti vaši civilizovani šiptari protjerivali Srbe palili crkve, manastire koji su stariji i od tvoje švedske a i od Albanije. Eeee kakav je danas cinizam.

ODGOVORITE
Name

zuti

16.10.2014 00:09

za Milojka - jarane moj ne mijesaj politiku u sport , nije trebalo provocirati jer svi smo mi ljudi sa Balkana bezveze se brukamo , pokazujemo da smo debili teski a nismo pusti politiku uzivaj uz sport prijatelju.

ODGOVORITE
Name

Milojko-Banja luka

16.10.2014 07:55

Ajde ti žuti gledaj svoje zelene table i znakove,kod vas je politika i na aeorodromima a sada meni tu pametuješ,nisam je ja pomješao ako znaš da čitaš.

ODGOVORITE