Италијани опширни о 'паклу' у Хумској!

Медији на Апенинима чуде се како је "хулиган из Ђенове" пуштен на стадион, грешком извештавају да је изнад стадиона летела застава Косова, али и махом оптужују УЕФА за неозбиљност јер је дозволила да се Србија и Албанија нађу у истој групи.

Фудбал 15.10.2014 | 19:15
Италијани опширни о 'паклу' у Хумској!

Италијански медији су показали још једном да је за странце врло тешко да "ухвате" и разумеју све нити и све детаље балканских анимозитета. Чак ни Италијани, који спадају у ред боље информисаних у Европи о нетрпељивости која перманентно лебди на брдовитом Балкану, немају јасно представу да Велика Албанија није само израз територијалне претензије према Србији, него и према Грчкој, Македонији и Црној Гори.

С друге стране, због догађаја у Ђенови, када су српски хулигани предвођени Иваном Богдановим (којег су овдашњи медији крстили као Ивана Грозног), прекинули меч Италија - Србија, његова појава на терену стадиона Партизана изазвала је прилично гнушања и питање: како је могуће да једној таквој особи буде дозвољено да уђе на утакмицу тако високог ризика као што је била Србија - Албанија?

Тако Газета дело Спорт, која је мало боље информисала о дешавањима од осталих медија у Италији, на првој страни доноси наслов: "Туча на терену, инциденти, Србија - Албанија прекинуто, појавио се Иван Грозни".

У поднаслову пише следеће: "Дрон се појавио са заставом про Косово која је покидана. Усред хаоса израња ултрас (Иван Богданов) с Марасија". На унутрашњим странама налазимо репортажу са утакмице у Београду: "Хаос стиже са неба", наслов је текста. Испод пише да се појавио дрон про Косово после чега је уследила општа туча и прекид утакмице.

"Србија-Албанија је пакао: Митровић оборио справу, коју је можда пилотирао брат албанског премијера. У тучи поново изронио Богданов", кратак је опис догађаја на стадиону Партизана који уводи у текст.

Газета одаје признање српским снагама реда што су успеле да задрже већу инвазију навијача на терен, али исто тако подиже и оптужницу против српске фудбалске организације: "Безбедносни обруч је функционисао и то је добра вест: можемо само да замислимо шта би се догодило да су хулигани у маси успели да уђу на терен. Али на терен је ушао Иван Богданов, вођа навијача који је прекинуо меч Италиј - Србија у Ђенови 2010, и ту се цео догађај трансформише у оптужбу без преседана за стање у српском фудбалу. Како је могуће да му је дозвољено да уђе на трибине за један овакав меч?", пита се Газета.

Најутицајнији спортски дневник у Италији оптужује и европску кућу фудбала што је лакомислено дозволила да се Србија и Албанија нађу у истој групи квалификација за ЕУРО 2016. "Зачуђује да УЕФА није превентивно деловала и онемогућила да се две земље нађу у истој групи, као што редовно чини у ситуацијама када су велике тензије између појединих држава. Забрана присуства гостујућих навијача утакмици лимитирала је штету", запазили су извештачи Газете.

И Коријере дело спорт пише на насловној страни о прекинутом мечу на стадиону Партизана: "Дрон на терену направио хаос, прекинут меч Србија - Албанија".

Римски спортски дневник наводи да Србија- А лбанија није уткмица као што би била Израел - Палестина, али да није далеко од ње због чега непромишљена одлука УЕФА да дозволи да две земље играју у истој групи ставља део одговорности за јучерашње догађаје и на кровну европску фудбалску организацију.

"Биће интересанто видети реакцију УЕФА која ће морати да нађе кривца како би оправдала своју површност. Српски навијачи су у том смислу рецидиви (Иван Богаданов кога смо упознали у Ђенови био је на терену јуче). Али ко је крив за све остало?", завршио је питањем текст Коријере дело спорт.

Тутоспорт у тексту под насловом "Србија - Албанија, туча на терену због заставе“ се лимитирао на опис онога што смо видели на терену уз неспретне излете у историју да би објаснили мотиве мржње између Срба и Албанаца, позивајући се на Косовски бој из 1389. године. Као и многи Срби, уосталом, ни италијански колега из Тутоспорта не зна да су се те године Срби и Албанци заједно борили против Турака, а не једни против других.

Република истиче да две земље нису никако смеле да се нађу у истој групи и да је зато одговорна УЕФА. У извештају за меча новинар Републике је погрешно схватио поруку са заставе наводећи да је она била "за слободно Косово".

Исту грешку направио је и торински дневник Ла Стампа. "Косовска застава на дрону направила хаос, Србија - Албанија прекинута утакмица". И Стампа пише о наводној поруци "Косово слободно" на застави. У тексту се даље наводи да су седморица од 23 албанска репрезентативца рођена на Косову и да они тај идентитет носе испод дреса Албаније. Такође, будући да Косово може да игра само пријатељске утакмице, Албанија је једина национална селекција за коју могу да навијају.

И римски дневник Месађеро није схватио да провокација иде много даље од територијалне претензије на Косово: "Србија - Албанија, туча у име Косова". У тексту Месађеро подсећа да Србија ризикује оштру казну због упада навијача на терен и чињенице да није први пут српски хулигани прекидају један меч и да се на терену видео Иван Богданов који је предводио хулигански десант на Мараси у Ђенови 2010. године, када је прекинута утакмица Италија - Србија.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мд

15.10.2014 20:53

Сад це испасти да је овај Иван Грозни послао дрон а да су сиптари молили да не саље,јебем ти европу и запад и фасизам пун ми је курац вас сиптара и муслимана и ваше демократије

ОДГОВОРИТЕ