Italijani opširni o 'paklu' u Humskoj!

Mediji na Apeninima čude se kako je "huligan iz Đenove" pušten na stadion, greškom izveštavaju da je iznad stadiona letela zastava Kosova, ali i mahom optužuju UEFA za neozbiljnost jer je dozvolila da se Srbija i Albanija nađu u istoj grupi.

Fudbal 15.10.2014 | 19:15
Italijani opširni o 'paklu' u Humskoj!

Italijanski mediji su pokazali još jednom da je za strance vrlo teško da "uhvate" i razumeju sve niti i sve detalje balkanskih animoziteta. Čak ni Italijani, koji spadaju u red bolje informisanih u Evropi o netrpeljivosti koja permanentno lebdi na brdovitom Balkanu, nemaju jasno predstavu da Velika Albanija nije samo izraz teritorijalne pretenzije prema Srbiji, nego i prema Grčkoj, Makedoniji i Crnoj Gori.

S druge strane, zbog događaja u Đenovi, kada su srpski huligani predvođeni Ivanom Bogdanovim (kojeg su ovdašnji mediji krstili kao Ivana Groznog), prekinuli meč Italija - Srbija, njegova pojava na terenu stadiona Partizana izazvala je prilično gnušanja i pitanje: kako je moguće da jednoj takvoj osobi bude dozvoljeno da uđe na utakmicu tako visokog rizika kao što je bila Srbija - Albanija?

Tako Gazeta delo Sport, koja je malo bolje informisala o dešavanjima od ostalih medija u Italiji, na prvoj strani donosi naslov: "Tuča na terenu, incidenti, Srbija - Albanija prekinuto, pojavio se Ivan Grozni".

U podnaslovu piše sledeće: "Dron se pojavio sa zastavom pro Kosovo koja je pokidana. Usred haosa izranja ultras (Ivan Bogdanov) s Marasija". Na unutrašnjim stranama nalazimo reportažu sa utakmice u Beogradu: "Haos stiže sa neba", naslov je teksta. Ispod piše da se pojavio dron pro Kosovo posle čega je usledila opšta tuča i prekid utakmice.

"Srbija-Albanija je pakao: Mitrović oborio spravu, koju je možda pilotirao brat albanskog premijera. U tuči ponovo izronio Bogdanov", kratak je opis događaja na stadionu Partizana koji uvodi u tekst.

Gazeta odaje priznanje srpskim snagama reda što su uspele da zadrže veću invaziju navijača na teren, ali isto tako podiže i optužnicu protiv srpske fudbalske organizacije: "Bezbednosni obruč je funkcionisao i to je dobra vest: možemo samo da zamislimo šta bi se dogodilo da su huligani u masi uspeli da uđu na teren. Ali na teren je ušao Ivan Bogdanov, vođa navijača koji je prekinuo meč Italij - Srbija u Đenovi 2010, i tu se ceo događaj transformiše u optužbu bez presedana za stanje u srpskom fudbalu. Kako je moguće da mu je dozvoljeno da uđe na tribine za jedan ovakav meč?", pita se Gazeta.

Najuticajniji sportski dnevnik u Italiji optužuje i evropsku kuću fudbala što je lakomisleno dozvolila da se Srbija i Albanija nađu u istoj grupi kvalifikacija za EURO 2016. "Začuđuje da UEFA nije preventivno delovala i onemogućila da se dve zemlje nađu u istoj grupi, kao što redovno čini u situacijama kada su velike tenzije između pojedinih država. Zabrana prisustva gostujućih navijača utakmici limitirala je štetu", zapazili su izveštači Gazete.

I Korijere delo sport piše na naslovnoj strani o prekinutom meču na stadionu Partizana: "Dron na terenu napravio haos, prekinut meč Srbija - Albanija".

Rimski sportski dnevnik navodi da Srbija- A lbanija nije utkmica kao što bi bila Izrael - Palestina, ali da nije daleko od nje zbog čega nepromišljena odluka UEFA da dozvoli da dve zemlje igraju u istoj grupi stavlja deo odgovornosti za jučerašnje događaje i na krovnu evropsku fudbalsku organizaciju.

"Biće interesanto videti reakciju UEFA koja će morati da nađe krivca kako bi opravdala svoju površnost. Srpski navijači su u tom smislu recidivi (Ivan Bogadanov koga smo upoznali u Đenovi bio je na terenu juče). Ali ko je kriv za sve ostalo?", završio je pitanjem tekst Korijere delo sport.

Tutosport u tekstu pod naslovom "Srbija - Albanija, tuča na terenu zbog zastave“ se limitirao na opis onoga što smo videli na terenu uz nespretne izlete u istoriju da bi objasnili motive mržnje između Srba i Albanaca, pozivajući se na Kosovski boj iz 1389. godine. Kao i mnogi Srbi, uostalom, ni italijanski kolega iz Tutosporta ne zna da su se te godine Srbi i Albanci zajedno borili protiv Turaka, a ne jedni protiv drugih.

Republika ističe da dve zemlje nisu nikako smele da se nađu u istoj grupi i da je zato odgovorna UEFA. U izveštaju za meča novinar Republike je pogrešno shvatio poruku sa zastave navodeći da je ona bila "za slobodno Kosovo".

Istu grešku napravio je i torinski dnevnik La Stampa. "Kosovska zastava na dronu napravila haos, Srbija - Albanija prekinuta utakmica". I Stampa piše o navodnoj poruci "Kosovo slobodno" na zastavi. U tekstu se dalje navodi da su sedmorica od 23 albanska reprezentativca rođena na Kosovu i da oni taj identitet nose ispod dresa Albanije. Takođe, budući da Kosovo može da igra samo prijateljske utakmice, Albanija je jedina nacionalna selekcija za koju mogu da navijaju.

I rimski dnevnik Mesađero nije shvatio da provokacija ide mnogo dalje od teritorijalne pretenzije na Kosovo: "Srbija - Albanija, tuča u ime Kosova". U tekstu Mesađero podseća da Srbija rizikuje oštru kaznu zbog upada navijača na teren i činjenice da nije prvi put srpski huligani prekidaju jedan meč i da se na terenu video Ivan Bogdanov koji je predvodio huliganski desant na Marasi u Đenovi 2010. godine, kada je prekinuta utakmica Italija - Srbija.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Md

15.10.2014 20:53

Sad ce ispasti da je ovaj Ivan Grozni poslao dron a da su siptari molili da ne salje,jebem ti evropu i zapad i fasizam pun mi je kurac vas siptara i muslimana i vaše demokratije

ODGOVORITE