Вашингтон пост: Зашто 'спајају' Србију и Албанију?!

Прекид утакмице између Србије и Албаније изазвао је разне реакције, а можда најпаметније питање поставља „Вашингтон пост“ – зашто је до ње уопште дошло?

Фудбал 15.10.2014 | 18:30
Вашингтон пост: Зашто 'спајају' Србију и Албанију?!

Дуел две репрезентације у квалификацијама за Европско првенство 2016. године прекинут је у 41. минуту када се летелица која је носила заставу ’Велике Албаније’ нашла изнад стадиона, а потом је уследио метеж на терену и општа туча. Судија Мартин Еткинсон одвео је играче у свлачионицу, а потом и донео званичну одлуку о прекиду утакмице.

Од тренутка када је жребом одлучено да се Србија и Албанија нађу у истој групи било је јасно да утакмице у Београду и Тирани неће проћи глатко. Међутим, нико није могао ни да претпостави да ће доћи до дешавања каква су виђена у уторак увече на стадиону Партизана. Због тога је питање зашто је Европска фудбалска унија дозволила да постоји могућност да се Србија и Албанија уопште нађу у истој групи.

Челници владајућег тела европског фудбала сигурно су свесни проблема на овим просторима, због вишегодишњих тензија у односима двеју земаља, проблематичног статуса Косова и честих међуетничких сукоба на Балкану. Због тога аутор сматра да је због тог искуства барем неко у Европској фудбалској унији морао да се запита да ли би нешто могло да пође по злу и реагује да то спречи.

Међутим, то није први пут да је дошло до сусрета две репрезентације чије земље које су имале сличне сукобе. У квалификацијама за Европско првенство 2008. године у истој групи су се нашли Азербејџан и Јерменија, а Европска фудбалска унија ништа није урадила. Међутим, челници два Савеза су одлучили да одустану од двомеча и остану без бодова.

Азери су тада одбили да се састану са Јерменијом на домаћем терену, иако су гости понудили да плате обезбеђење оба меча. Азербејџан је тада понудио да се утакмице одиграју на неутралном терену, Јерменија је дала вето, а УЕФА је одиграла једином картом која јој је остала и једноставно отказала оба меча.

Изгледало је да је Европска фудбалска унија научила нешто из тог искуства, па је када су се два тима нашла у истој групи на Европском првенству за играче до 19 година. Тако је Јерменија пребачена из групе 4 у групу 9, и није било никаквог проблема.

Занимљиво, приликом жребања за квалификације за Европско првенство 2016. године, владајуће тело европског фудбала постарало се да поједини тимови не буду у истој групи. Тако су Шпанија и Гибралтар завршили у истој групи, али је УЕФА одлучила да умеша прсте и одвоји их због вишедеценијског сукоба око територије. Зашто то није учињено и у случају Србије и Албаније, није познато.

„Док је можда смешто да одређене земље не могу да ставе по страни историју и политику због 90-минутне утакмице, боље је да УЕФА стави безбедност на прво место ако постоје прави ризици“, тврди „Вашингтон пост“.

Управо тиме је Европска фудбалска унија требало да се води у случају Србије и Албаније, јер заиста постоје велике претње по безбедност.

„Није фер ни према једном тиму, нити навијачима тих тимова, тражити од њих да одиграју фер утакмицу, када им нису дати фер услови за то. Због тога, зар не би било боље за све да је УЕФА урадила Албанији и Србији оно што је урадила Шпанији и Гибралтару“, пита „Вашингтон пост“.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Милојко-Бања лука

15.10.2014 19:08

Ви сте их и направили силом и створили дјелимично велику албанију признавањем косова,шта сад филозофирате када сте баш сви погријешили а никада се нисте и нећете извинити за зло које сте нанијели једној совереној држави и нацији?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вукелиц

16.10.2014 08:50

Тако је Милојко,Амери су их осоколили,а сад несто филозофирају...

ОДГОВОРИТЕ