Vašington post: Zašto 'spajaju' Srbiju i Albaniju?!

Prekid utakmice između Srbije i Albanije izazvao je razne reakcije, a možda najpametnije pitanje postavlja „Vašington post“ – zašto je do nje uopšte došlo?

Fudbal 15.10.2014 | 18:30
Vašington post: Zašto 'spajaju' Srbiju i Albaniju?!

Duel dve reprezentacije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine prekinut je u 41. minutu kada se letelica koja je nosila zastavu ’Velike Albanije’ našla iznad stadiona, a potom je usledio metež na terenu i opšta tuča. Sudija Martin Etkinson odveo je igrače u svlačionicu, a potom i doneo zvaničnu odluku o prekidu utakmice.

Od trenutka kada je žrebom odlučeno da se Srbija i Albanija nađu u istoj grupi bilo je jasno da utakmice u Beogradu i Tirani neće proći glatko. Međutim, niko nije mogao ni da pretpostavi da će doći do dešavanja kakva su viđena u utorak uveče na stadionu Partizana. Zbog toga je pitanje zašto je Evropska fudbalska unija dozvolila da postoji mogućnost da se Srbija i Albanija uopšte nađu u istoj grupi.

Čelnici vladajućeg tela evropskog fudbala sigurno su svesni problema na ovim prostorima, zbog višegodišnjih tenzija u odnosima dveju zemalja, problematičnog statusa Kosova i čestih međuetničkih sukoba na Balkanu. Zbog toga autor smatra da je zbog tog iskustva barem neko u Evropskoj fudbalskoj uniji morao da se zapita da li bi nešto moglo da pođe po zlu i reaguje da to spreči.

Međutim, to nije prvi put da je došlo do susreta dve reprezentacije čije zemlje koje su imale slične sukobe. U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2008. godine u istoj grupi su se našli Azerbejdžan i Jermenija, a Evropska fudbalska unija ništa nije uradila. Međutim, čelnici dva Saveza su odlučili da odustanu od dvomeča i ostanu bez bodova.

Azeri su tada odbili da se sastanu sa Jermenijom na domaćem terenu, iako su gosti ponudili da plate obezbeđenje oba meča. Azerbejdžan je tada ponudio da se utakmice odigraju na neutralnom terenu, Jermenija je dala veto, a UEFA je odigrala jedinom kartom koja joj je ostala i jednostavno otkazala oba meča.

Izgledalo je da je Evropska fudbalska unija naučila nešto iz tog iskustva, pa je kada su se dva tima našla u istoj grupi na Evropskom prvenstvu za igrače do 19 godina. Tako je Jermenija prebačena iz grupe 4 u grupu 9, i nije bilo nikakvog problema.

Zanimljivo, prilikom žrebanja za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2016. godine, vladajuće telo evropskog fudbala postaralo se da pojedini timovi ne budu u istoj grupi. Tako su Španija i Gibraltar završili u istoj grupi, ali je UEFA odlučila da umeša prste i odvoji ih zbog višedecenijskog sukoba oko teritorije. Zašto to nije učinjeno i u slučaju Srbije i Albanije, nije poznato.

„Dok je možda smešto da određene zemlje ne mogu da stave po strani istoriju i politiku zbog 90-minutne utakmice, bolje je da UEFA stavi bezbednost na prvo mesto ako postoje pravi rizici“, tvrdi „Vašington post“.

Upravo time je Evropska fudbalska unija trebalo da se vodi u slučaju Srbije i Albanije, jer zaista postoje velike pretnje po bezbednost.

„Nije fer ni prema jednom timu, niti navijačima tih timova, tražiti od njih da odigraju fer utakmicu, kada im nisu dati fer uslovi za to. Zbog toga, zar ne bi bilo bolje za sve da je UEFA uradila Albaniji i Srbiji ono što je uradila Španiji i Gibraltaru“, pita „Vašington post“.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Milojko-Banja luka

15.10.2014 19:08

Vi ste ih i napravili silom i stvorili djelimično veliku albaniju priznavanjem kosova,šta sad filozofirate kada ste baš svi pogriješili a nikada se niste i nećete izviniti za zlo koje ste nanijeli jednoj soverenoj državi i naciji?

ODGOVORITE
Name

Vukelic

16.10.2014 08:50

Tako je Milojko,Ameri su ih osokolili,a sad nesto filozofiraju...

ODGOVORITE