Хронологија свега што се дешавало синоћ

Ево шта се све догађало на фудбалској утакмици Србија - Албанија и шта се догодило после меча.

Фудбал 15.10.2014 | 18:00
Хронологија свега што се дешавало синоћ

Утакмица Србија - Албанија била је "више од игре". Знало се то чим су извучене квалификационе групе за пласман на Европско првенство 2016. године. Фудбалски савез Србије успео је да издејствује да навијачи Албаније не дођу на утакмицу у Београд, као што ни српски неће моћи да иду у Тирану када Албанија буде домаћин.

Али, инциденти нису избегнути. Догодило се најгоре. Утакмица је прекинута, а сада чекамо пресуду Европске фудбалске уније (УЕФА), чији је делегат снимио све што се догодило на стадиону Партизана у уторак увече.

Звиждање албанској химни и увредљиви повици на рачун албанских фудбалера и уопште припадника албанске националности су, рекло би се, уобичајен и очекиван колорит оваквих мечева. Не треба очекивати цвеће када Србија буде гостовала у Тирани. Можемо сад да ламентирамо зашто је то тако, али тако је како је.

Запаљена је и застава НАТО пакта на трибинама стадиона Партизана.

А онда се догодио "ваздушни напад". Дрон (летелица на даљинско управљање) који је носио заставу такозване "Велике Албаније" надвио се над стадионом Партизана, што је изазвало гнев 30.000 навијача Србије у Хумској.

Фудбалер Србије Стефан Митровић поскочио је и ухватио заставу у намери да је уклони са терена како би се игра наставила. Али, тада су ка њему полетели играчи Албаније и то је била иницијална каписла за сукобе. Ни у једном тренутку, ниједним гестом, потезом тела, Митровић НИЈЕ ПОКАЗАО да жели да са заставом уради нешто друго, осим да је пред судији или да је уклони са терена. Албански фудбалери су желели да је "одбране". Питање је од кога.

Пало је неколико удараца, а оно што не иде у прилог ФСС-у, као организатору утакмице, јесте то што је десетине навијача улетело на терен у намери да се обрачуна са албанским фудбалерима.

Треба истаћи да су српски репрезентативци остали прибрани и покушавали су да смире ситуацију, да врате навијаче на трибине, штитећи притом колеге из албанске фудбалске репрезентације. То се јасно види на многим снимцима. Српски фудбалери били су на висини фер-плеја и достојанственог понашања.

Неколико питања још чека одговор: Како је дозвољено да поред свих тих великих мера безбедности неко активира дрон и управља њиме добрих 10 минута? Како се догодило да међу онима који су на терену буде и Иван Богданов, хулиган који је прекинуо меч Италија - Србија у Ђенови?

Уз ограду да је увек лако бити генерал после битке, треба да се запитамо и да ли је било реално очекивати да неко из ФСС, из српског националног тима, нареди екипи да се повуче са терена док је над стадионом лебдела албанска провокација или да се играчима каже да не предузимају ништа него да "искулирају" и сачекају епилог?

Да ли је неко од службених лица требало да покуша да дохвати заставу, рецимо да се каже делегату да ОН ЛИЧНО дође до заставе? Да ли би у том случају албански играчи, попут осица, дотрчали до делегата у намери да се докопају заставе? Сумњамо.

И опет - лако је бити генерал после битке. Да је тако нешто учињено, а потом "орлови" уваили пар комада у мрежу гостију, било би идеално. То јесте била жеља српских репрезентативаца, а то су и показали фер понашањем на терену у тренутку када су страсти узавреле као у високој пећи у Смедереву. Уз голове, могли су да предају и тај дрон Албанцима за срећан пут.

Та спорна застава завршила је на крају у рукама делегата, али меч није настављен. Процена је била да не постоје безбедносни услови да се игра настави. Постоје опречне информације о томе да ли је то проценио делегат УЕФА или су албански фудбалери одбили да изађу на терен.

После нешто мање од сат времена, публика је обавештена да меч неће бити настављен и сви су се мирно разишли.

Одмах после меча појавила се информација да је приведен Орфи Рама, брат албанског премијера Едија Раме, који је оптужен да је организовао целу провокацију и да је лично управљао дроном. Занимљиво, недавно је најављена званична посета албанског премијера Србији и то врло ускоро - 22. октобра!

Потом се на друштвеним мрежама појавила информација, односно "признање" или боље рећи хвалисање групе Албанаца из Македоније који тврде да су они све то организовали.

По доласку у Тирану, Орфи Рама је све одлучно демантовао, изјављујући да он нема везе са дроном и спорном заставом и да није управљао летелицом, као и да није привођен, нити саслушан. Али, да јесте претресан.

Забрињавајућа је информација да су пронађена ЈОШ ТРИ ДРОНА који су били спремни да полете.

Оно што се догодило у Београду у уторак увече наишло је на одушевљење на Косову, и наравно у Албанији. Постоје и информације да су избили сукоби између Срба и Албанаца у појединим градовима Европе.

УЕФА је на потезу. У оваквим случајевима Европска кућа фудбала не сече преко ноћи, већ ће сачекати извештаје делегата, обе стране... Ипак, с обзиром на тежину инцидента и оно што је уследило потом, треба очекивати да ће дисциплинци УЕФА радити по убрзаном поступку.

Треба очекивати казну, свакако. Да ли ће она бити новчана или ћемо играти пред празним трибинама један или више мечева, видећемо. Тешко је очекивати неку тежу санкцију од наведених. Али, треба имати у виду да Србија и српски фудбал има "историју", такоизвани "бекграунд" и то негативни када је реч о инцидентима на спортским аренама.

Ни Албанци не би смели да прођу без казне, јер је све кренуло од провокације са њихове стране.

Обе стране ће имати седам дана да представе своје виђење догађаја.

У прилог српској страни иде најновије реаговање председника ФИФА Сепа Блатера да политици није место у спорту, осуђујући притом појављивање заставе такозване "Велике Албаније".

Уопште, политика УЕФА и ФИФА је да политика мора да буде протерана из фудбала. Има много примера да су и УЕФА и ФИФА кажњавали фудбалске савезе разних држава због мешања политике у спорт.

Да ли смо могли да будемо паметнији? Да. Да ли је ово могло да буде спречено? Вероватно. Да ли је кривица само на српској страни? АПСОЛУТНО НЕ.

Коментари / 0

Оставите коментар