Hronologija svega što se dešavalo sinoć

Evo šta se sve događalo na fudbalskoj utakmici Srbija - Albanija i šta se dogodilo posle meča.

Fudbal 15.10.2014 | 18:00
Hronologija svega što se dešavalo sinoć

Utakmica Srbija - Albanija bila je "više od igre". Znalo se to čim su izvučene kvalifikacione grupe za plasman na Evropsko prvenstvo 2016. godine. Fudbalski savez Srbije uspeo je da izdejstvuje da navijači Albanije ne dođu na utakmicu u Beograd, kao što ni srpski neće moći da idu u Tiranu kada Albanija bude domaćin.

Ali, incidenti nisu izbegnuti. Dogodilo se najgore. Utakmica je prekinuta, a sada čekamo presudu Evropske fudbalske unije (UEFA), čiji je delegat snimio sve što se dogodilo na stadionu Partizana u utorak uveče.

Zviždanje albanskoj himni i uvredljivi povici na račun albanskih fudbalera i uopšte pripadnika albanske nacionalnosti su, reklo bi se, uobičajen i očekivan kolorit ovakvih mečeva. Ne treba očekivati cveće kada Srbija bude gostovala u Tirani. Možemo sad da lamentiramo zašto je to tako, ali tako je kako je.

Zapaljena je i zastava NATO pakta na tribinama stadiona Partizana.

A onda se dogodio "vazdušni napad". Dron (letelica na daljinsko upravljanje) koji je nosio zastavu takozvane "Velike Albanije" nadvio se nad stadionom Partizana, što je izazvalo gnev 30.000 navijača Srbije u Humskoj.

Fudbaler Srbije Stefan Mitrović poskočio je i uhvatio zastavu u nameri da je ukloni sa terena kako bi se igra nastavila. Ali, tada su ka njemu poleteli igrači Albanije i to je bila inicijalna kapisla za sukobe. Ni u jednom trenutku, nijednim gestom, potezom tela, Mitrović NIJE POKAZAO da želi da sa zastavom uradi nešto drugo, osim da je pred sudiji ili da je ukloni sa terena. Albanski fudbaleri su želeli da je "odbrane". Pitanje je od koga.

Palo je nekoliko udaraca, a ono što ne ide u prilog FSS-u, kao organizatoru utakmice, jeste to što je desetine navijača uletelo na teren u nameri da se obračuna sa albanskim fudbalerima.

Treba istaći da su srpski reprezentativci ostali pribrani i pokušavali su da smire situaciju, da vrate navijače na tribine, štiteći pritom kolege iz albanske fudbalske reprezentacije. To se jasno vidi na mnogim snimcima. Srpski fudbaleri bili su na visini fer-pleja i dostojanstvenog ponašanja.

Nekoliko pitanja još čeka odgovor: Kako je dozvoljeno da pored svih tih velikih mera bezbednosti neko aktivira dron i upravlja njime dobrih 10 minuta? Kako se dogodilo da među onima koji su na terenu bude i Ivan Bogdanov, huligan koji je prekinuo meč Italija - Srbija u Đenovi?

Uz ogradu da je uvek lako biti general posle bitke, treba da se zapitamo i da li je bilo realno očekivati da neko iz FSS, iz srpskog nacionalnog tima, naredi ekipi da se povuče sa terena dok je nad stadionom lebdela albanska provokacija ili da se igračima kaže da ne preduzimaju ništa nego da "iskuliraju" i sačekaju epilog?

Da li je neko od službenih lica trebalo da pokuša da dohvati zastavu, recimo da se kaže delegatu da ON LIČNO dođe do zastave? Da li bi u tom slučaju albanski igrači, poput osica, dotrčali do delegata u nameri da se dokopaju zastave? Sumnjamo.

I opet - lako je biti general posle bitke. Da je tako nešto učinjeno, a potom "orlovi" uvaili par komada u mrežu gostiju, bilo bi idealno. To jeste bila želja srpskih reprezentativaca, a to su i pokazali fer ponašanjem na terenu u trenutku kada su strasti uzavrele kao u visokoj peći u Smederevu. Uz golove, mogli su da predaju i taj dron Albancima za srećan put.

Ta sporna zastava završila je na kraju u rukama delegata, ali meč nije nastavljen. Procena je bila da ne postoje bezbednosni uslovi da se igra nastavi. Postoje oprečne informacije o tome da li je to procenio delegat UEFA ili su albanski fudbaleri odbili da izađu na teren.

Posle nešto manje od sat vremena, publika je obaveštena da meč neće biti nastavljen i svi su se mirno razišli.

Odmah posle meča pojavila se informacija da je priveden Orfi Rama, brat albanskog premijera Edija Rame, koji je optužen da je organizovao celu provokaciju i da je lično upravljao dronom. Zanimljivo, nedavno je najavljena zvanična poseta albanskog premijera Srbiji i to vrlo uskoro - 22. oktobra!

Potom se na društvenim mrežama pojavila informacija, odnosno "priznanje" ili bolje reći hvalisanje grupe Albanaca iz Makedonije koji tvrde da su oni sve to organizovali.

Po dolasku u Tiranu, Orfi Rama je sve odlučno demantovao, izjavljujući da on nema veze sa dronom i spornom zastavom i da nije upravljao letelicom, kao i da nije privođen, niti saslušan. Ali, da jeste pretresan.

Zabrinjavajuća je informacija da su pronađena JOŠ TRI DRONA koji su bili spremni da polete.

Ono što se dogodilo u Beogradu u utorak uveče naišlo je na oduševljenje na Kosovu, i naravno u Albaniji. Postoje i informacije da su izbili sukobi između Srba i Albanaca u pojedinim gradovima Evrope.

UEFA je na potezu. U ovakvim slučajevima Evropska kuća fudbala ne seče preko noći, već će sačekati izveštaje delegata, obe strane... Ipak, s obzirom na težinu incidenta i ono što je usledilo potom, treba očekivati da će disciplinci UEFA raditi po ubrzanom postupku.

Treba očekivati kaznu, svakako. Da li će ona biti novčana ili ćemo igrati pred praznim tribinama jedan ili više mečeva, videćemo. Teško je očekivati neku težu sankciju od navedenih. Ali, treba imati u vidu da Srbija i srpski fudbal ima "istoriju", takoizvani "bekgraund" i to negativni kada je reč o incidentima na sportskim arenama.

Ni Albanci ne bi smeli da prođu bez kazne, jer je sve krenulo od provokacije sa njihove strane.

Obe strane će imati sedam dana da predstave svoje viđenje događaja.

U prilog srpskoj strani ide najnovije reagovanje predsednika FIFA Sepa Blatera da politici nije mesto u sportu, osuđujući pritom pojavljivanje zastave takozvane "Velike Albanije".

Uopšte, politika UEFA i FIFA je da politika mora da bude proterana iz fudbala. Ima mnogo primera da su i UEFA i FIFA kažnjavali fudbalske saveze raznih država zbog mešanja politike u sport.

Da li smo mogli da budemo pametniji? Da. Da li je ovo moglo da bude sprečeno? Verovatno. Da li je krivica samo na srpskoj strani? APSOLUTNO NE.

Komentari / 0

Ostavite komentar