Ријешити положај слијепих

Савез слијепих особа у Републици Српској сусреће се с многим проблемима, превенствено финансијским те инсистира да се системски ријеши статус ове популације - рекао је Бранко Сузић, предсједник Савеза, поводом данашњег Међународног дана слијепих - Дана бијелог штапа.

Република Српска 15.10.2014 | 12:52
 Ријешити положај слијепих

- Положај слијепих и слабоводих у нашем друштву није на нивоу на којем треба да буде - казао је Сузић.Ту се превенствено мисли на материјална давања, али и разне сервисне услуге и подршку у друштву.Нагласио је и да су 63 члана њиховог удружења били поплављени током маја те очекују да и им надлежни представници власти пруже помоћ, јер се ради о изузетно угроженим категоријама становништва.

Савез слијепих РС добио је прије неколико година статус организације од јавног интереса, али средства која се издвајају из ентитетског буџета нису довољна, као ни она из средстава за игре на срећу.-Та средства су доста симболична и не пружају нам довољно да можемо више радити на рјешавају многобројних проблема нашег чланства - додао је Сузић.

У поводу Међународног дана бијелог штапа, Сузић је казао и да се доста може урадити на превенцији болести вида те смањити број слијепих за велики процент.

Градска организација слијепих Бања Лука данас је обиљежила и 65 година постојања и рада ове организације, шетњом уз помоћ бијелог штапа од просторија Градске организације слијепих до Дома омладине.Најављено је и отварање изложбе слика слабовидих сликара и изложбе адаптивних помагала за слијепе и слабовиде особе.

Коментари / 0

Оставите коментар