Riješiti položaj slijepih

Savez slijepih osoba u Republici Srpskoj susreće se s mnogim problemima, prevenstveno finansijskim te insistira da se sistemski riješi status ove populacije - rekao je Branko Suzić, predsjednik Saveza, povodom današnjeg Međunarodnog dana slijepih - Dana bijelog štapa.

Republika Srpska 15.10.2014 | 12:52
 Riješiti položaj slijepih

- Položaj slijepih i slabovodih u našem društvu nije na nivou na kojem treba da bude - kazao je Suzić.Tu se prevenstveno misli na materijalna davanja, ali i razne servisne usluge i podršku u društvu.Naglasio je i da su 63 člana njihovog udruženja bili poplavljeni tokom maja te očekuju da i im nadležni predstavnici vlasti pruže pomoć, jer se radi o izuzetno ugroženim kategorijama stanovništva.

Savez slijepih RS dobio je prije nekoliko godina status organizacije od javnog interesa, ali sredstva koja se izdvajaju iz entitetskog budžeta nisu dovoljna, kao ni ona iz sredstava za igre na sreću.-Ta sredstva su dosta simbolična i ne pružaju nam dovoljno da možemo više raditi na rješavaju mnogobrojnih problema našeg članstva - dodao je Suzić.

U povodu Međunarodnog dana bijelog štapa, Suzić je kazao i da se dosta može uraditi na prevenciji bolesti vida te smanjiti broj slijepih za veliki procent.

Gradska organizacija slijepih Banja Luka danas je obilježila i 65 godina postojanja i rada ove organizacije, šetnjom uz pomoć bijelog štapa od prostorija Gradske organizacije slijepih do Doma omladine.Najavljeno je i otvaranje izložbe slika slabovidih slikara i izložbe adaptivnih pomagala za slijepe i slabovide osobe.

Komentari / 0

Ostavite komentar