Србија и Русија да се супротставе хероизацији нацизма

Руски предсједник Владимир Путин поручио је да се треба супротставити хероизацији нацизма и додао да је убијеђен да ће томе допринијети и јубиларне свечаности поводом 70 година ослобођења Београда, које би требало да постану још један израз пријатељства два народа.

Србија 15.10.2014 | 08:16
Србија и Русија да се супротставе хероизацији нацизма

Путин је захвалио српском руководству на позиву да дође у посјету Србији и учествује у свечаним догађајима посвећеним 70-годишњици ослобођења Београда од њемачко-фашистичких освајача.

"Данас је наша заједничка обавеза да се суспротставимо хероизацији нацизма. Да се чврсто одупремо покушајима ревизије исхода Другог свјетског рата и досљедно да се боримо против свих облика расизма, ксенофобије, агресивног национализма и шовинизма", рекао је Путин за београдску "Политику".

Наводећи да су српски и руски народи прије 70 година заједно срушили злочиначку идеологију човјекомрзаца која је пријетила постојању цивилизације, Путин је истакао да је искрено пријатељство српског и руског народа засновано на осјећајима узајамне симпатије и поштовања, на духовној блискости, на братству по оружју у Другом свјетском рату.

"Рачунамо да ће нам очување историјског сјећања и даље помагати да заједно јачамо мир, стабилност и просперитет заједничког европског простора", рекао је Путин.

Он је напоменуо да је и данас важно да људи у различитим земљама и на различитим континентима чувају сјећање на то до каквих стравичних посљедица могу да доведу убијеђеност у властиту изузетност, настојање да се било којим средствима постигну сумњиви геополитички циљеви, занемаривање елементарних начела права и морала.

"Мора се учинити све да би се у будућности спријечиле сличне трагедије. Нажалост, `вакцина` против нацистичког вируса која се током нирнбершких процеса развила у неким државама Европе, губи снагу", истакао је Путин.

Према његовим ријечима, јасан доказ су отворене појаве нацизма који је већ постао уобичајена појава у Летонији и другим балтичким земљама, док посебну забринутост у овом контексту изазива ситуација у Украјини, гдје је у фебруару извршен противуставни државни удар, који су извели националисти и друге радикалне групације.

"Искрено смо захвални спрским пријатељима на брижљивом односу према сјећању на совјетске војнике, који су се заједно са борцима Народно-ослободилачке војске Југославије борили против Хитлерових окупационих снага", рекао је Путин.

Он је подсјетио да је током Другог свјетског рата на територији некадашње Југославије погинуло више од 31.000 војника и официра Црвене армије, а око 6.000 совјетских држављана се борило против освајача у редовима народноослободилачке војске.

"Њихов подвиг је приближио и нашу заједничку побједу над нацизмом и заувијек ће остати у сјећању народа као примјер храбрости, чврсте воље, пожртвованог служења отаџбини", истакао је Путин.

Извор: Политика

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

опутњак

15.10.2014 09:57

Јест нас гурате овде на балкану и онда кад се супроставимо и поклопе нас велике силе вас нигдје да нам помогнете.Само се усутите.И онда ко је н.јебао.Наравно ми.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

15.10.2014 12:05

РЕ & опутњак. Таман би требало сада признати расизам да би ушли у ЕУ! Срби су увјек хтели једном гузицом на двије столице.Обично су ишли према западу осим када зашкрипи. Ваљда си добро прочитао цифре погинулих па ће ти бити јасно. Ми смо сами себи криви. Да смо дали Русима да направе војну базу ништа се неби скоро догодило од оваквих несрећа које су нам се догодиле. Али не, руководство да икако може дало би мјеста за пола базе Русима а пола НАТО-а.Нама су за све Руси криви када добијемо "по ушима" Не може и јаре и паре. Да сам ја на мјету Русије скроз бих се измакао какви смо.

ОДГОВОРИТЕ