Srbija i Rusija da se suprotstave heroizaciji nacizma

Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je da se treba suprotstaviti heroizaciji nacizma i dodao da je ubijeđen da će tome doprinijeti i jubilarne svečanosti povodom 70 godina oslobođenja Beograda, koje bi trebalo da postanu još jedan izraz prijateljstva dva naroda.

Srbija 15.10.2014 | 08:16
Srbija i Rusija da se suprotstave heroizaciji nacizma

Putin je zahvalio srpskom rukovodstvu na pozivu da dođe u posjetu Srbiji i učestvuje u svečanim događajima posvećenim 70-godišnjici oslobođenja Beograda od njemačko-fašističkih osvajača.

"Danas je naša zajednička obaveza da se susprotstavimo heroizaciji nacizma. Da se čvrsto odupremo pokušajima revizije ishoda Drugog svjetskog rata i dosljedno da se borimo protiv svih oblika rasizma, ksenofobije, agresivnog nacionalizma i šovinizma", rekao je Putin za beogradsku "Politiku".

Navodeći da su srpski i ruski narodi prije 70 godina zajedno srušili zločinačku ideologiju čovjekomrzaca koja je prijetila postojanju civilizacije, Putin je istakao da je iskreno prijateljstvo srpskog i ruskog naroda zasnovano na osjećajima uzajamne simpatije i poštovanja, na duhovnoj bliskosti, na bratstvu po oružju u Drugom svjetskom ratu.

"Računamo da će nam očuvanje istorijskog sjećanja i dalje pomagati da zajedno jačamo mir, stabilnost i prosperitet zajedničkog evropskog prostora", rekao je Putin.

On je napomenuo da je i danas važno da ljudi u različitim zemljama i na različitim kontinentima čuvaju sjećanje na to do kakvih stravičnih posljedica mogu da dovedu ubijeđenost u vlastitu izuzetnost, nastojanje da se bilo kojim sredstvima postignu sumnjivi geopolitički ciljevi, zanemarivanje elementarnih načela prava i morala.

"Mora se učiniti sve da bi se u budućnosti spriječile slične tragedije. Nažalost, `vakcina` protiv nacističkog virusa koja se tokom nirnberških procesa razvila u nekim državama Evrope, gubi snagu", istakao je Putin.

Prema njegovim riječima, jasan dokaz su otvorene pojave nacizma koji je već postao uobičajena pojava u Letoniji i drugim baltičkim zemljama, dok posebnu zabrinutost u ovom kontekstu izaziva situacija u Ukrajini, gdje je u februaru izvršen protivustavni državni udar, koji su izveli nacionalisti i druge radikalne grupacije.

"Iskreno smo zahvalni sprskim prijateljima na brižljivom odnosu prema sjećanju na sovjetske vojnike, koji su se zajedno sa borcima Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije borili protiv Hitlerovih okupacionih snaga", rekao je Putin.

On je podsjetio da je tokom Drugog svjetskog rata na teritoriji nekadašnje Jugoslavije poginulo više od 31.000 vojnika i oficira Crvene armije, a oko 6.000 sovjetskih državljana se borilo protiv osvajača u redovima narodnooslobodilačke vojske.

"Njihov podvig je približio i našu zajedničku pobjedu nad nacizmom i zauvijek će ostati u sjećanju naroda kao primjer hrabrosti, čvrste volje, požrtvovanog služenja otadžbini", istakao je Putin.

Izvor: Politika

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

oputnjak

15.10.2014 09:57

Jest nas gurate ovde na balkanu i onda kad se suprostavimo i poklope nas velike sile vas nigdje da nam pomognete.Samo se usutite.I onda ko je n.jebao.Naravno mi.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

15.10.2014 12:05

RE & oputnjak. Taman bi trebalo sada priznati rasizam da bi ušli u EU! Srbi su uvjek hteli jednom guzicom na dvije stolice.Obično su išli prema zapadu osim kada zaškripi. Valjda si dobro pročitao cifre poginulih pa će ti biti jasno. Mi smo sami sebi krivi. Da smo dali Rusima da naprave vojnu bazu ništa se nebi skoro dogodilo od ovakvih nesreća koje su nam se dogodile. Ali ne, rukovodstvo da ikako može dalo bi mjesta za pola baze Rusima a pola NATO-a.Nama su za sve Rusi krivi kada dobijemo "po ušima" Ne može i jare i pare. Da sam ja na mjetu Rusije skroz bih se izmakao kakvi smo.

ODGOVORITE