Џихадисти страхују од курдских жена

Курдске девојке са пушкама су највећи страх милитаната, онај који подрива њихову идеологију и уврнути смисао борбе, јер им могу „ускратити гарантовани рај“.

Свијет 15.10.2014 | 08:47
Џихадисти страхују од курдских жена

Сиријска посматрачка група за људска права саопштила је да се курдске жене налазе на челу Курдске народне одбране, војне формације која брани Кобани од најезде милитаната Исламске државе, а “Дејли мејл” пише да се милитанти плаше жена бораца јер верују да, уколико их жена убије у борби, „гарантовани“ рај им неће бити омогућен.

„Мајса Абдо, познатија под именом Нарин Африн, налази се на челу Курдске народне одбране заједно са Махмудом Баркјоданом“, рекао је директор те групе Рами Абдел Рахман.

Ирак се ослања на курдску армију, Пешмергу, од када је Исламска држава прогласила свој калифат, а један курдски батаљон чине само жене, пише Дејли мејл.

Курдски војници користе псеудониме, а Абдо је измислила свој на основу места рођења – регион Африн.

„Они који је познају кажу да је префињена, интелигентна и флегматична. Води бригу о својим борцима, а са њима води и стрпљиве разговоре о проблемима са којима се сусрећу“, рекао је активиста Мустефа Ебди.

Све жене у редовима Пешмерге су добровољци. Оне које имају децу два пута седмично се посвећују борбеном тренингу.

Девојке без деце носе униформу сваки дан. „Тренирају их специјални тимови, а неке од њих су имале војна искуства и пре почетка сукоба са Исламском државом“, рекао је пуковник Рашид који је додао да групу жена ускоро шаље на линију код Киркука.

Дилар Генчемис се недавно разнела бомбом са собом убивши десетак милитаната. То је први забележени самоубилачки напад усмерен против Исламске државе, а њени саборци кажу да ће пратити њен пример уколико остану без избора.

„Поносна сам што сам део модерне муслиманске државе која дозвољава женама да бране своју домовину. Третиране смо као и мушкарци јер се поштује закон“, рекла је једна мајка-борац.

Милитанти Исламске државе боје жена бораца. Верују да, уколико их жена убије у борби, „гарантовани“ рај им неће бити омогућен.

Курдске девојке са пушкама су највећи страх милитаната, онај који подрива њихову идеологију и уврнути смисао борбе, пише “Дејли мејл”.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Е кад би знале

15.10.2014 18:02

Свака револуција гута своју "децу".

ОДГОВОРИТЕ