Džihadisti strahuju od kurdskih žena

Kurdske devojke sa puškama su najveći strah militanata, onaj koji podriva njihovu ideologiju i uvrnuti smisao borbe, jer im mogu „uskratiti garantovani raj“.

Svijet 15.10.2014 | 08:47
Džihadisti strahuju od kurdskih žena

Sirijska posmatračka grupa za ljudska prava saopštila je da se kurdske žene nalaze na čelu Kurdske narodne odbrane, vojne formacije koja brani Kobani od najezde militanata Islamske države, a “Dejli mejl” piše da se militanti plaše žena boraca jer veruju da, ukoliko ih žena ubije u borbi, „garantovani“ raj im neće biti omogućen.

„Majsa Abdo, poznatija pod imenom Narin Afrin, nalazi se na čelu Kurdske narodne odbrane zajedno sa Mahmudom Barkjodanom“, rekao je direktor te grupe Rami Abdel Rahman.

Irak se oslanja na kurdsku armiju, Pešmergu, od kada je Islamska država proglasila svoj kalifat, a jedan kurdski bataljon čine samo žene, piše Dejli mejl.

Kurdski vojnici koriste pseudonime, a Abdo je izmislila svoj na osnovu mesta rođenja – region Afrin.

„Oni koji je poznaju kažu da je prefinjena, inteligentna i flegmatična. Vodi brigu o svojim borcima, a sa njima vodi i strpljive razgovore o problemima sa kojima se susreću“, rekao je aktivista Mustefa Ebdi.

Sve žene u redovima Pešmerge su dobrovoljci. One koje imaju decu dva puta sedmično se posvećuju borbenom treningu.

Devojke bez dece nose uniformu svaki dan. „Treniraju ih specijalni timovi, a neke od njih su imale vojna iskustva i pre početka sukoba sa Islamskom državom“, rekao je pukovnik Rašid koji je dodao da grupu žena uskoro šalje na liniju kod Kirkuka.

Dilar Genčemis se nedavno raznela bombom sa sobom ubivši desetak militanata. To je prvi zabeleženi samoubilački napad usmeren protiv Islamske države, a njeni saborci kažu da će pratiti njen primer ukoliko ostanu bez izbora.

„Ponosna sam što sam deo moderne muslimanske države koja dozvoljava ženama da brane svoju domovinu. Tretirane smo kao i muškarci jer se poštuje zakon“, rekla je jedna majka-borac.

Militanti Islamske države boje žena boraca. Veruju da, ukoliko ih žena ubije u borbi, „garantovani“ raj im neće biti omogućen.

Kurdske devojke sa puškama su najveći strah militanata, onaj koji podriva njihovu ideologiju i uvrnuti smisao borbe, piše “Dejli mejl”.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

E kad bi znale

15.10.2014 18:02

Svaka revolucija guta svoju "decu".

ODGOVORITE