Избори: Још траје Утисак недеље

Постизборна ноћ још траје - бројање гласова држи нас у мраку: Младен Иванић одмиче Жељки Цвијановић, Огњен Тадић се примиче Милораду Додику.

Република Српска 15.10.2014 | 21:09
Избори: Још траје Утисак недеље

Жељки Цвијановић, коју жестоко критикујем, одајем пуно признање: борила се као Лавица. Не могу да то не поштујем; Госпођа је политички натуршчик, али је многим „ведетама“ очитала лекцију како се бори у Великом Рату, што избори јесу били. За разлику од Игора Радојичића који је у Бањалуци доживио Ватерло.

И највећи је кривац уколико Цвијановићева (а евентуално и Додик) изгубе изборе.

Унутар СНСД-а многи ликују због све извјеснијег пораза Цвијановићеве, показујући тако колико су мали. Ништа. Покушавајући на њу свалити одговорност за претијесне резултате, јер је „Додик базирао кампању на Цвијановићки“. А највећи кривац је Радојичић.

Огњен Тадић и Ненад Стевандић расточили су Радојичића у Бањалуци. Тадић је тако добио битку, а да ли ће добити и рат, саопштиће ЦИК.

СНСД је изгубио Бањалуку. Толика бахатост није више могла под кожу. У блиском времену које је пред нама, Бањалука ће тек показати СНСД-у шта заиста мисли о њима. Биће то нимало пријатно искуство.

Док предсједнички кандидати још увијек трче последњи круг, назиру се и први страначки резултати.

Најбитније од свега је да је Режим у четверопетинском обиму демолиран. Остао је од те „Биртије“ само шанк. А и он је оштећен. Убудуће ће се за њим пити само жуч, под условом да ће се ишта пити. Слабо ће се шта појести.

Режимске снаге веома веома тешко ће дохватити коту 42, а ако је и дохвате, то је крвави политички плес на жици.

Додик више није ни сјена сопствене сјене, ма у ком капацитету наставио политички живот након што се ЦИК званично и стопроцентно изјасни о резултатима.
Док бројање траје, а његова танка предност постаје претанка, он губи на килажи утицаја. И сопственом ауторитету. И посебно легитимитету.

Силну бахатост, дрскост, безобразлук, примитивизам, склоност девијантном понашању, истопили су бирачи. Истина не до краја, али нису избори ни били битка за један дан.

Са друге стране, Додику се треба одати признање, јер је изнио сав терет кампање и за СНСД и за ДНС и за СП РС.

Док је он био под канонадом, Марко Павић и, чини се, неуништиви Петар Ђокић, марљиво су скупљали гласове и повећали укупни збир. (Чауре ће покупити Радојичић). Бити Баја има своју цијену. И Додик је то платио.

СНСД је доживио велики пад, иако је остао најјача странка. Има велики коалициони капацитет, али не и пресудан значај.  

СНСД се из свог виртуелног свијета вратио у Републику Српску, гдје је изузетно тешко живјети и радити. Тек ће то морати учити, повијајући се пред малима тражећи комбинацију за већину.

Додикова кадровска крижаљка, рађена у 2013. и 2014., није била баш најсретнија. Али, он је ишао на најлојалније људе, рачунајући и да би могао доживјети и пораз. Радојичића није могао избјећи и ту је гдје је. Могао је Мићу Краљевића, али није хтио, што га је, такође, коштало. Краљевић је губитник колико и Радојичић.

Савез за промјене може бити задовољан, али не и презадовољан резултатима.

СДС је остварио снажан напредак, али им је подбацило 16 начелника општина, што говори да је Младен Босић у великој мјери реформисао странку. Али да је остало још посла.

Младен Босић урадио је јако добар посао; буду ли коначни предсједнички резултати бар половични, онда ће тај добар посао бити и снажно подцртан.

ПДП Младена Иванића није се распао, али није ни напредовао. Ту странку је спасила Иванићева кандидатура. Зато се за њу и борио не бирајући средства.

У изборној ноћи, ПДП је функционисао одлично; Права је штета што је то код њих био само један блистави тренутак.

Уколико Иванић заиста и побиједи у трци за српског члана Предсједништва БиХ, морао би ПДП препустити неком млађем, јер је овај изборни ниво била његова последња велика трка. Или ПДП удружити са СДС-ом и тако створити нови политички субјект који би у РС постао доминантан и јачи од СНСД-а.

НДП Драгана Чавића (склопљен од три партије), поновио је резултат од прије четири године (када се саберу резултати тих странака), што значи да се нису помакли са мјеста. Једина новина је да се у политички живот вратио Здравко Крсмановић, под заставом НДП-а.
Чавић дефинитивно, заједно са Крстом Јандрићем, мора извршити асанацију већине општинских одбора. Посебно оног у Бањалуци.

Чињенице кажу следеће: да НДП-у нису приступили пред саме изборе Здравко Крсмановић, Војин Митровић и Радомир Пашић, данас би НДП имао два мандата. И то једва.

У тој странци је правило да Чавић и Јандрић вуку, а остали леже у хладовини и чекају да им поменути двојац, осим пите, донесе и добро охлађено кисело млијеко.

Избори су показали нерад огромног броја страначких функционера и то би врх НДП-а морао уочити. Иначе им је вијек трајања ограничен на још овај мандат.  

И на крају, сасвим лично.
Режим ми је током изборне кампање одао велико признање, јер су направили мој лажни блог на којем су искључиво емитовали текстове у којима сам критиковао опозицију. Уложили су велике паре у тај блог, чија је урл адреса била www.слбоданвасковиц.блогспот.цом. Избацили су слово „о“, а све остало је било исто.

Знао сам да припремају диверзију и пратио сам тај блог, не извјештавајући о њему, све до ноћи дуела, када су Режимски спинидиоти покушали са диверзијом, емитујући свој текст под мојим именом. О томе сам већ писао.

Данима су стрпљиво пунили тај свој блог мојим текстовима, не мијењајући ништа, плаћали скупо оглашавање, које је „лажњака“ избацивало у врх страница претраживача - а онда БУМ: њихов текст под мојим именом.

Нешто читалаца су и успјели збунити.

Та димензија свједочи о озбиљности припрема Режима за изборе, ширини њиховог захвата, огромној логистици – покрили су све: од доброг дијела београдских медија, преко истрошених, али још увијек познатих личности, својих медија, па чак и до лажњака мог блога.

Ма шта ја мислио о Режиму и оним који раде за њега, захват је то који се мора уважавати, јер свједочи о озбиљности приступа изборима, квалитетном (иако наопаком) поимању тактите и стратегије, одлучности да се свим средствима изборе за кредибилан резултат.

слободанвасковицблогспот

 

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

абл

15.10.2014 05:39

Е мој Васковицу,ово су ти последњи трзаји,цини се да цес ускоро у пензију,својевољно или присилно,а цини се ово друго,јер Баја је побједио,тако да ти се црно писе,сад има простора и времена да се и с тобом обрацуна... Јос цетири године пуне владавине...

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалука

15.10.2014 06:20

Дај бозе да побиједимо црвене и тебе Васковицу поставимо за директора РТРС. Веца казна им неби требала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

опоп

15.10.2014 06:29

Хм, Васковић и његово спиновање.Ајмо мало реалности што се тиче Бања Луке.Пре две године на локалним изборима за градоначелника Стевандић и Чавић су имали збирно 46 000, а Гаврановић 34000 гласова. На овим изборима и Додик и Жељка имају између 7-9% више гласова од својих противкандидата. Из овог се може направити мало другачији закључак од оног горе у тексту Васковића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо Бања Лука

15.10.2014 06:32

Резим је поразен. Не до краја, али јесте... У овом моменту СНСД-ДНС-СП дрзе 43 мандата у Народној скупстини, али цекају се гласови из иностранства. То знаци да це муслиманска коалиција Домовина са 3 скоцити на 6 посланика, а да це резим пасти испод потребних 42. И онда пат позиција! Сто се тице Савјета министара, тек це ту теско ста направити. Додик зато задња два дана просто бјесни, схвата да су му неки његови у БЛ радили о глави и увидја му је крај близу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

15.10.2014 06:44

истина је да је додик добио изборе купујући гласове, у мом граду глас је коштао 50 КМ. Вече прије морао си доћи у странку да ти потанко објасне како треба гласати, гласачки листичи на којима су болдовани кандидати за које се гласа. На дан избора морао си до 12 изаћи и гласати, а потом сваратиш у сједиште странке и на руке ти исплате 50 КМ. То је демократија на додиков начин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гласач

15.10.2014 08:06

Радим у државној фирми. Примам добру и редовну плату. Добро ми је. Гласао сам као и већина мојих колега против криминалаца, дакле садашње власти, јер стотинама хиљада других није добро као мени. Моји незапослени пријатељи, од којих је неке чак отпустио са посла локални СНСД буржуј (зар има других буржуја данас) нису гласали и тиме су дали легитимитет народном и личном паклу. Таквих је много. Страшно ми је тешко што смо оволико дегенерисан народ. Мада, у сваком злу има и нешто добро - барем ћу да им се кезим у фацу кад ми по ко зна који пут закукају како им је тешко. Какав народ таква му је и власт!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радисха

15.10.2014 08:28

@Гласац Управо све си рекао, и ја пристојно зивим али не могу да будем сретан када видим људе око себе, елементарне људске неслободе и у конацници неизвјесност за нас и насу дјецу, јер када ствари крену доле, у конацници цемо сви бити теска сиротиња осим пар процената тајкуна. Мени је зло од оних који горе зиве од мене, а нису насли за сходно да изадју на изборе или су гласали за Додика иако осим сто их пљацка ниста немају. Ја не кривим људе који имају неке користи од њега па гласају, то је потпуно разумљиво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша Д.

15.10.2014 09:05

Честитка Гласачу на искрености. За разлику од њега ја никад нисам радио у државној фирми него сам читав свој радни стаж стекао радећи у приватним фирмама у Федерацији БиХ. Све моје радне колеге су знале да сам читаво вријеме рата провео у ВРС И никад нисам због тога доживио никакву непријатност. Имам 47 година И тренутно сам незапослен.И због свега овога што се дешава у Републици Српској, имам право да мрзим. На једном портал сам прочитао да смо ми Срби "мали" народ али "велика" говна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Краљевић

15.10.2014 09:07

Поред Радојичића и Мићо Краљевић. Мислим да му нико не даје толику важност као Ви, па чак ни његова странка. Што не рекосте ништа о носиоцу листе изборне јединице 7 и броју освојених гласова? То је већи страначки горостас од неког тамо Краљевића...

ОДГОВОРИТЕ
Name

делбој

15.10.2014 09:19

Сви причају о куповини гласова, а кад човјек пита "ево, хоћу да продам глас, ко купује?", нико се не јавља. Знам само да су ови из СДС-а расипали паре чашћавајући по кафанама, точећи гориво неким активистима да круже по селима са застава и свирају итд. И изазивали су нереде. Не дај Боже да су побиједили, не би се могло остати од њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо Бања Лука

15.10.2014 09:52

Додикове Независне новине јутрос славодобитно јављају како це Савјет мимистара БиХ правити СНСД, СДА, ДФ и ХДЗ. Обицни спин! Мислим да су у питању навлацења за ту потенцијалну коалицију. Као, по њима је кљуцни играц Цовиц и ХДЗ,а он као бира СНСД. Наравно, "струцњаци" из Независних ниједном нису споменули да СДС и СДА имају предизборни споразум о сарадњи на нивоу БиХ, а ни то да вецину нпр могу направити СДА, ДФ, СДС, ПДП и ХДЗ 1990...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б.Лука

15.10.2014 10:12

Неки људи несвјесно гласају за Социјалистицку партију и никако да схвате да су то најобицнији полтрони и манипуланти и да гласајуци за партију која буквално не нуди ниста гласа за владајуцу олигархију снсд-а

ОДГОВОРИТЕ
Name

333

15.10.2014 11:08

За абл.Је ли ти мозда пријетис са овим коментаром,црно ти се писе.Није ти ово Зимбабве мајмуне један.

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговина

15.10.2014 11:22

Стварно је херцеговина негативно изненадила,по свим анкетама хтјели су промјене. Али су паре одрадиле посао,насе паре од електропривреде,цекови за гориво на којим је стајао пецат једне од најјацих мостарских фирми,а та је фирма увуцена у радове у насој херцеговини прије двије год. Све договори највецих снсд моцника у херцеговини. Обецана запосљавања на терми у гацку и хет у требињу,залосно. Дај Бозе да ти људи се запосле само не знам одакле це примати плату када се само запосљава у јавни сектор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оптимиста

15.10.2014 11:50

И да власт има 44 мандата, тај број ће да спадне када дођу бошњачки гласови из иностранства, то сви знамо. Оно што многи још не знају јесте да у фамозном броју од 9 посланика ДНС 3 нису њихови кандидати (2 из НС и 1 СРС) + на листи СП је највјероватније прошао још један радикал. Ови људи су најлабилнији сегмент комбинаторике коју спинује СНСД. Ти људи јесу ситне шићарџије али нису кримоси и нису офирани јер нису партиципирали у Режиму и тиме су и из моралног угла погодни за "прелетање". Игранка тек почиње и три су могуће солуције. У све три је основно питање вријеме али не и резултат. По све три варијанте криминалци губе. Варијанте су: - Тадић танко предсједник и све је готово одмах. - Додо танко пролази за предсједника, неколико посланика на које рачуна прелазе на праву страну, слиједе нови избори на којима пуши (Додо ово зна и зато је већ звао Босића) и - агонија се наставља, народ поларизован, узавреле страсти, протести, улица и рушење владе. Бирајте. Ни у једној варијанти опстати неће. Запамтите!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ванземаљац

15.10.2014 17:20

Ванземаљца за директора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лептирица

15.10.2014 22:15

Људи какав СДС, па они би радили исто сто и Вуциц ради у Србији, све су то лопови, цензура на све стране... Нико не зна ста се десава у Србији, а СДС само копира СНС, сви су исти.. нема алтернативе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Месси

15.10.2014 23:00

Лептирице, а ста то добро раде ови овдје?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лептирица

15.10.2014 23:50

Месси Да зивис у Србији видео би ста раде ови овде, стета сто су људи у Босни заслепљени неким променама које сигурно неце доци. Уосталом видецете и сами. Ко год мисли да се у Србији несто променило вара се, само сто се о томе цути. Ово није било ни 90 их.Ја сам националиста, патриота, нестранацка лицност..

ОДГОВОРИТЕ