Izbori: Još traje Utisak nedelje

Postizborna noć još traje - brojanje glasova drži nas u mraku: Mladen Ivanić odmiče Željki Cvijanović, Ognjen Tadić se primiče Miloradu Dodiku.

Republika Srpska 15.10.2014 | 21:09
Izbori: Još traje Utisak nedelje

Željki Cvijanović, koju žestoko kritikujem, odajem puno priznanje: borila se kao Lavica. Ne mogu da to ne poštujem; Gospođa je politički naturščik, ali je mnogim „vedetama“ očitala lekciju kako se bori u Velikom Ratu, što izbori jesu bili. Za razliku od Igora Radojičića koji je u Banjaluci doživio Vaterlo.

I najveći je krivac ukoliko Cvijanovićeva (a eventualno i Dodik) izgube izbore.

Unutar SNSD-a mnogi likuju zbog sve izvjesnijeg poraza Cvijanovićeve, pokazujući tako koliko su mali. Ništa. Pokušavajući na nju svaliti odgovornost za pretijesne rezultate, jer je „Dodik bazirao kampanju na Cvijanovićki“. A najveći krivac je Radojičić.

Ognjen Tadić i Nenad Stevandić rastočili su Radojičića u Banjaluci. Tadić je tako dobio bitku, a da li će dobiti i rat, saopštiće CIK.

SNSD je izgubio Banjaluku. Tolika bahatost nije više mogla pod kožu. U bliskom vremenu koje je pred nama, Banjaluka će tek pokazati SNSD-u šta zaista misli o njima. Biće to nimalo prijatno iskustvo.

Dok predsjednički kandidati još uvijek trče poslednji krug, naziru se i prvi stranački rezultati.

Najbitnije od svega je da je Režim u četveropetinskom obimu demoliran. Ostao je od te „Birtije“ samo šank. A i on je oštećen. Ubuduće će se za njim piti samo žuč, pod uslovom da će se išta piti. Slabo će se šta pojesti.

Režimske snage veoma veoma teško će dohvatiti kotu 42, a ako je i dohvate, to je krvavi politički ples na žici.

Dodik više nije ni sjena sopstvene sjene, ma u kom kapacitetu nastavio politički život nakon što se CIK zvanično i stoprocentno izjasni o rezultatima.
Dok brojanje traje, a njegova tanka prednost postaje pretanka, on gubi na kilaži uticaja. I sopstvenom autoritetu. I posebno legitimitetu.

Silnu bahatost, drskost, bezobrazluk, primitivizam, sklonost devijantnom ponašanju, istopili su birači. Istina ne do kraja, ali nisu izbori ni bili bitka za jedan dan.

Sa druge strane, Dodiku se treba odati priznanje, jer je iznio sav teret kampanje i za SNSD i za DNS i za SP RS.

Dok je on bio pod kanonadom, Marko Pavić i, čini se, neuništivi Petar Đokić, marljivo su skupljali glasove i povećali ukupni zbir. (Čaure će pokupiti Radojičić). Biti Baja ima svoju cijenu. I Dodik je to platio.

SNSD je doživio veliki pad, iako je ostao najjača stranka. Ima veliki koalicioni kapacitet, ali ne i presudan značaj.  

SNSD se iz svog virtuelnog svijeta vratio u Republiku Srpsku, gdje je izuzetno teško živjeti i raditi. Tek će to morati učiti, povijajući se pred malima tražeći kombinaciju za većinu.

Dodikova kadrovska križaljka, rađena u 2013. i 2014., nije bila baš najsretnija. Ali, on je išao na najlojalnije ljude, računajući i da bi mogao doživjeti i poraz. Radojičića nije mogao izbjeći i tu je gdje je. Mogao je Miću Kraljevića, ali nije htio, što ga je, takođe, koštalo. Kraljević je gubitnik koliko i Radojičić.

Savez za promjene može biti zadovoljan, ali ne i prezadovoljan rezultatima.

SDS je ostvario snažan napredak, ali im je podbacilo 16 načelnika opština, što govori da je Mladen Bosić u velikoj mjeri reformisao stranku. Ali da je ostalo još posla.

Mladen Bosić uradio je jako dobar posao; budu li konačni predsjednički rezultati bar polovični, onda će taj dobar posao biti i snažno podcrtan.

PDP Mladena Ivanića nije se raspao, ali nije ni napredovao. Tu stranku je spasila Ivanićeva kandidatura. Zato se za nju i borio ne birajući sredstva.

U izbornoj noći, PDP je funkcionisao odlično; Prava je šteta što je to kod njih bio samo jedan blistavi trenutak.

Ukoliko Ivanić zaista i pobijedi u trci za srpskog člana Predsjedništva BiH, morao bi PDP prepustiti nekom mlađem, jer je ovaj izborni nivo bila njegova poslednja velika trka. Ili PDP udružiti sa SDS-om i tako stvoriti novi politički subjekt koji bi u RS postao dominantan i jači od SNSD-a.

NDP Dragana Čavića (sklopljen od tri partije), ponovio je rezultat od prije četiri godine (kada se saberu rezultati tih stranaka), što znači da se nisu pomakli sa mjesta. Jedina novina je da se u politički život vratio Zdravko Krsmanović, pod zastavom NDP-a.
Čavić definitivno, zajedno sa Krstom Jandrićem, mora izvršiti asanaciju većine opštinskih odbora. Posebno onog u Banjaluci.

Činjenice kažu sledeće: da NDP-u nisu pristupili pred same izbore Zdravko Krsmanović, Vojin Mitrović i Radomir Pašić, danas bi NDP imao dva mandata. I to jedva.

U toj stranci je pravilo da Čavić i Jandrić vuku, a ostali leže u hladovini i čekaju da im pomenuti dvojac, osim pite, donese i dobro ohlađeno kiselo mlijeko.

Izbori su pokazali nerad ogromnog broja stranačkih funkcionera i to bi vrh NDP-a morao uočiti. Inače im je vijek trajanja ograničen na još ovaj mandat.  

I na kraju, sasvim lično.
Režim mi je tokom izborne kampanje odao veliko priznanje, jer su napravili moj lažni blog na kojem su isključivo emitovali tekstove u kojima sam kritikovao opoziciju. Uložili su velike pare u taj blog, čija je url adresa bila www.slbodanvaskovic.blogspot.com. Izbacili su slovo „o“, a sve ostalo je bilo isto.

Znao sam da pripremaju diverziju i pratio sam taj blog, ne izvještavajući o njemu, sve do noći duela, kada su Režimski spinidioti pokušali sa diverzijom, emitujući svoj tekst pod mojim imenom. O tome sam već pisao.

Danima su strpljivo punili taj svoj blog mojim tekstovima, ne mijenjajući ništa, plaćali skupo oglašavanje, koje je „lažnjaka“ izbacivalo u vrh stranica pretraživača - a onda BUM: njihov tekst pod mojim imenom.

Nešto čitalaca su i uspjeli zbuniti.

Ta dimenzija svjedoči o ozbiljnosti priprema Režima za izbore, širini njihovog zahvata, ogromnoj logistici – pokrili su sve: od dobrog dijela beogradskih medija, preko istrošenih, ali još uvijek poznatih ličnosti, svojih medija, pa čak i do lažnjaka mog bloga.

Ma šta ja mislio o Režimu i onim koji rade za njega, zahvat je to koji se mora uvažavati, jer svjedoči o ozbiljnosti pristupa izborima, kvalitetnom (iako naopakom) poimanju taktite i strategije, odlučnosti da se svim sredstvima izbore za kredibilan rezultat.

slobodanvaskovicblogspot

 

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

abl

15.10.2014 05:39

E moj Vaskovicu,ovo su ti poslednji trzaji,cini se da ces uskoro u penziju,svojevoljno ili prisilno,a cini se ovo drugo,jer Baja je pobjedio,tako da ti se crno pise,sad ima prostora i vremena da se i s tobom obracuna... Jos cetiri godine pune vladavine...

ODGOVORITE
Name

banjaluka

15.10.2014 06:20

Daj boze da pobijedimo crvene i tebe Vaskovicu postavimo za direktora RTRS. Veca kazna im nebi trebala.

ODGOVORITE
Name

opop

15.10.2014 06:29

Hm, Vasković i njegovo spinovanje.Ajmo malo realnosti što se tiče Banja Luke.Pre dve godine na lokalnim izborima za gradonačelnika Stevandić i Čavić su imali zbirno 46 000, a Gavranović 34000 glasova. Na ovim izborima i Dodik i Željka imaju između 7-9% više glasova od svojih protivkandidata. Iz ovog se može napraviti malo drugačiji zaključak od onog gore u tekstu Vaskovića.

ODGOVORITE
Name

Vlado Banja Luka

15.10.2014 06:32

Rezim je porazen. Ne do kraja, ali jeste... U ovom momentu SNSD-DNS-SP drze 43 mandata u Narodnoj skupstini, ali cekaju se glasovi iz inostranstva. To znaci da ce muslimanska koalicija Domovina sa 3 skociti na 6 poslanika, a da ce rezim pasti ispod potrebnih 42. I onda pat pozicija! Sto se tice Savjeta ministara, tek ce tu tesko sta napraviti. Dodik zato zadnja dva dana prosto bjesni, shvata da su mu neki njegovi u BL radili o glavi i uvidja mu je kraj blizu...

ODGOVORITE
Name

istina

15.10.2014 06:44

istina je da je dodik dobio izbore kupujući glasove, u mom gradu glas je koštao 50 KM. Veče prije morao si doći u stranku da ti potanko objasne kako treba glasati, glasački lističi na kojima su boldovani kandidati za koje se glasa. Na dan izbora morao si do 12 izaći i glasati, a potom svaratiš u sjedište stranke i na ruke ti isplate 50 KM. To je demokratija na dodikov način.

ODGOVORITE
Name

Glasač

15.10.2014 08:06

Radim u državnoj firmi. Primam dobru i redovnu platu. Dobro mi je. Glasao sam kao i većina mojih kolega protiv kriminalaca, dakle sadašnje vlasti, jer stotinama hiljada drugih nije dobro kao meni. Moji nezaposleni prijatelji, od kojih je neke čak otpustio sa posla lokalni SNSD buržuj (zar ima drugih buržuja danas) nisu glasali i time su dali legitimitet narodnom i ličnom paklu. Takvih je mnogo. Strašno mi je teško što smo ovoliko degenerisan narod. Mada, u svakom zlu ima i nešto dobro - barem ću da im se kezim u facu kad mi po ko zna koji put zakukaju kako im je teško. Kakav narod takva mu je i vlast!

ODGOVORITE
Name

Radisha

15.10.2014 08:28

@Glasac Upravo sve si rekao, i ja pristojno zivim ali ne mogu da budem sretan kada vidim ljude oko sebe, elementarne ljudske neslobode i u konacnici neizvjesnost za nas i nasu djecu, jer kada stvari krenu dole, u konacnici cemo svi biti teska sirotinja osim par procenata tajkuna. Meni je zlo od onih koji gore zive od mene, a nisu nasli za shodno da izadju na izbore ili su glasali za Dodika iako osim sto ih pljacka nista nemaju. Ja ne krivim ljude koji imaju neke koristi od njega pa glasaju, to je potpuno razumljivo.

ODGOVORITE
Name

Saša D.

15.10.2014 09:05

Čestitka Glasaču na iskrenosti. Za razliku od njega ja nikad nisam radio u državnoj firmi nego sam čitav svoj radni staž stekao radeći u privatnim firmama u Federaciji BiH. Sve moje radne kolege su znale da sam čitavo vrijeme rata proveo u VRS I nikad nisam zbog toga doživio nikakvu neprijatnost. Imam 47 godina I trenutno sam nezaposlen.I zbog svega ovoga što se dešava u Republici Srpskoj, imam pravo da mrzim. Na jednom portal sam pročitao da smo mi Srbi "mali" narod ali "velika" govna.

ODGOVORITE
Name

Kraljević

15.10.2014 09:07

Pored Radojičića i Mićo Kraljević. Mislim da mu niko ne daje toliku važnost kao Vi, pa čak ni njegova stranka. Što ne rekoste ništa o nosiocu liste izborne jedinice 7 i broju osvojenih glasova? To je veći stranački gorostas od nekog tamo Kraljevića...

ODGOVORITE
Name

delboj

15.10.2014 09:19

Svi pričaju o kupovini glasova, a kad čovjek pita "evo, hoću da prodam glas, ko kupuje?", niko se ne javlja. Znam samo da su ovi iz SDS-a rasipali pare čašćavajući po kafanama, točeći gorivo nekim aktivistima da kruže po selima sa zastava i sviraju itd. I izazivali su nerede. Ne daj Bože da su pobijedili, ne bi se moglo ostati od njih.

ODGOVORITE
Name

Vlado Banja Luka

15.10.2014 09:52

Dodikove Nezavisne novine jutros slavodobitno javljaju kako ce Savjet mimistara BiH praviti SNSD, SDA, DF i HDZ. Obicni spin! Mislim da su u pitanju navlacenja za tu potencijalnu koaliciju. Kao, po njima je kljucni igrac Covic i HDZ,a on kao bira SNSD. Naravno, "strucnjaci" iz Nezavisnih nijednom nisu spomenuli da SDS i SDA imaju predizborni sporazum o saradnji na nivou BiH, a ni to da vecinu npr mogu napraviti SDA, DF, SDS, PDP i HDZ 1990...

ODGOVORITE
Name

B.Luka

15.10.2014 10:12

Neki ljudi nesvjesno glasaju za Socijalisticku partiju i nikako da shvate da su to najobicniji poltroni i manipulanti i da glasajuci za partiju koja bukvalno ne nudi nista glasa za vladajucu oligarhiju snsd-a

ODGOVORITE
Name

333

15.10.2014 11:08

Za abl.Je li ti mozda prijetis sa ovim komentarom,crno ti se pise.Nije ti ovo Zimbabve majmune jedan.

ODGOVORITE
Name

hercegovina

15.10.2014 11:22

Stvarno je hercegovina negativno iznenadila,po svim anketama htjeli su promjene. Ali su pare odradile posao,nase pare od elektroprivrede,cekovi za gorivo na kojim je stajao pecat jedne od najjacih mostarskih firmi,a ta je firma uvucena u radove u nasoj hercegovini prije dvije god. Sve dogovori najvecih snsd mocnika u hercegovini. Obecana zaposljavanja na termi u gacku i het u trebinju,zalosno. Daj Boze da ti ljudi se zaposle samo ne znam odakle ce primati platu kada se samo zaposljava u javni sektor.

ODGOVORITE
Name

Optimista

15.10.2014 11:50

I da vlast ima 44 mandata, taj broj će da spadne kada dođu bošnjački glasovi iz inostranstva, to svi znamo. Ono što mnogi još ne znaju jeste da u famoznom broju od 9 poslanika DNS 3 nisu njihovi kandidati (2 iz NS i 1 SRS) + na listi SP je najvjerovatnije prošao još jedan radikal. Ovi ljudi su najlabilniji segment kombinatorike koju spinuje SNSD. Ti ljudi jesu sitne šićardžije ali nisu krimosi i nisu ofirani jer nisu participirali u Režimu i time su i iz moralnog ugla pogodni za "preletanje". Igranka tek počinje i tri su moguće solucije. U sve tri je osnovno pitanje vrijeme ali ne i rezultat. Po sve tri varijante kriminalci gube. Varijante su: - Tadić tanko predsjednik i sve je gotovo odmah. - Dodo tanko prolazi za predsjednika, nekoliko poslanika na koje računa prelaze na pravu stranu, slijede novi izbori na kojima puši (Dodo ovo zna i zato je već zvao Bosića) i - agonija se nastavlja, narod polarizovan, uzavrele strasti, protesti, ulica i rušenje vlade. Birajte. Ni u jednoj varijanti opstati neće. Zapamtite!

ODGOVORITE
Name

vanzemaljac

15.10.2014 17:20

Vanzemaljca za direktora.

ODGOVORITE
Name

Leptirica

15.10.2014 22:15

Ljudi kakav SDS, pa oni bi radili isto sto i Vucic radi u Srbiji, sve su to lopovi, cenzura na sve strane... Niko ne zna sta se desava u Srbiji, a SDS samo kopira SNS, svi su isti.. nema alternative!

ODGOVORITE
Name

Messi

15.10.2014 23:00

Leptirice, a sta to dobro rade ovi ovdje?

ODGOVORITE
Name

Leptirica

15.10.2014 23:50

Messi Da zivis u Srbiji video bi sta rade ovi ovde, steta sto su ljudi u Bosni zaslepljeni nekim promenama koje sigurno nece doci. Uostalom videcete i sami. Ko god misli da se u Srbiji nesto promenilo vara se, samo sto se o tome cuti. Ovo nije bilo ni 90 ih.Ja sam nacionalista, patriota, nestranacka licnost..

ODGOVORITE