Добар приступ Владе према Косову

Министар за повратак и заједнице у косовској влади Далибор Јевтић изјавио да Влада Србије има практичан приступ решавању проблема српске заједнице на Косову.

Србија 14.10.2014 | 20:02
Добар приступ Владе према Косову

Јевтић је, осврћући се на јучерашњи састанак у Београду на којем је договорено формирање Радне групе која треба да поспеши процес повратка расељених лица на Косово, казао за Тањуг да је тај састанак имао важан и технички и политички карактер.

Састанак у Београду поред тога што је био иницијални, послао је јасну поруку да ће убудуће институција Министарства за повратак заједно са Владом Србије, односно њиховом институцијом која се бави питањем расељених, радити на решавању проблема како би имали што већи број повратника на Косово,
рекао је Јевтић.

За мене то поред важности у техничком смислу носи и једну важну политичку поруку, а то је да нова Влада Србије заиста има практичну и прагматичну политику, практичан и прагматичан приступ решавању проблема који се односе на припаднике српске заједнице на Косову и решавању свих оних проблема које српска заједница на Косову има,”- казао је Јевтић.

У Београду је у понедељак одржан састанак представника Канцеларије за КиМ, Министарства за повратак,
ОЕБС-а, УНХЦР-а, Канцеларије УН у Београду, Канцеларије личног изасланика високог представника ЕУ, Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије и Министарства спољних послова на којем је договорено формирање Радне групе за ефикаснији повратак на Косово.

Јевтић се захвалио директору Канцеларије за КиМ Марку Дјурићу на иницијативи за организовање овог састанка истакавши д аће ова Група заједнички радити на процесу повратка што подразумева и измедју осталог и удруживање финансијских средстава.

Јевтић је казао да се Министарство за заједнице и повратак суочава са мањком финансијских средстава због чега је данас потписао меморандум о сарадњи са Данским саветом за избеглице.

Он је навео да је потписивање оваквог пројекта пример да поред будзетских средстава Министарство може да обезбеди и додатна средства.

Још 24 породице из централне Србије кроз тај пројекат вратићемо на Косово,”- закључио је Јевтић.


Коментари / 0

Оставите коментар