Dobar pristup Vlade prema Kosovu

Ministar za povratak i zajednice u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić izjavio da Vlada Srbije ima praktičan pristup rešavanju problema srpske zajednice na Kosovu.

Srbija 14.10.2014 | 20:02
Dobar pristup Vlade prema Kosovu

Jevtić je, osvrćući se na jučerašnji sastanak u Beogradu na kojem je dogovoreno formiranje Radne grupe koja treba da pospeši proces povratka raseljenih lica na Kosovo, kazao za Tanjug da je taj sastanak imao važan i tehnički i politički karakter.

Sastanak u Beogradu pored toga što je bio inicijalni, poslao je jasnu poruku da će ubuduće institucija Ministarstva za povratak zajedno sa Vladom Srbije, odnosno njihovom institucijom koja se bavi pitanjem raseljenih, raditi na rešavanju problema kako bi imali što veći broj povratnika na Kosovo,
rekao je Jevtić.

Za mene to pored važnosti u tehničkom smislu nosi i jednu važnu političku poruku, a to je da nova Vlada Srbije zaista ima praktičnu i pragmatičnu politiku, praktičan i pragmatičan pristup rešavanju problema koji se odnose na pripadnike srpske zajednice na Kosovu i rešavanju svih onih problema koje srpska zajednica na Kosovu ima,”- kazao je Jevtić.

U Beogradu je u ponedeljak održan sastanak predstavnika Kancelarije za KiM, Ministarstva za povratak,
OEBS-a, UNHCR-a, Kancelarije UN u Beogradu, Kancelarije ličnog izaslanika visokog predstavnika EU, Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije i Ministarstva spoljnih poslova na kojem je dogovoreno formiranje Radne grupe za efikasniji povratak na Kosovo.

Jevtić se zahvalio direktoru Kancelarije za KiM Marku Djuriću na inicijativi za organizovanje ovog sastanka istakavši d aće ova Grupa zajednički raditi na procesu povratka što podrazumeva i izmedju ostalog i udruživanje finansijskih sredstava.

Jevtić je kazao da se Ministarstvo za zajednice i povratak suočava sa manjkom finansijskih sredstava zbog čega je danas potpisao memorandum o saradnji sa Danskim savetom za izbeglice.

On je naveo da je potpisivanje ovakvog projekta primer da pored budzetskih sredstava Ministarstvo može da obezbedi i dodatna sredstva.

Još 24 porodice iz centralne Srbije kroz taj projekat vratićemo na Kosovo,”- zaključio je Jevtić.


Komentari / 0

Ostavite komentar