Сладак живот европских посланика

Познато је да свака фотеља у Бриселу гарантује добру зараду, а сада јавно доступни подаци показују да исто важи и за сваку столицу у Европском парламенту.

Свијет 14.10.2014 | 19:28
Сладак живот европских посланика

"Транспаренси интернешнел" је открио колико свако од посланика ЕП зарађује "са стране", а некима су ванпарламентарна месечна примања виша и од 10.000 евра.

Како кажу у организацији, то је разлог за забринутост због опасности од конфликта интереса, али и због чињенице да су контролни механизми у Бриселу и Стразбуру слаби.

Како би се цела прича заокружила, вреди истаћи и да много скромнија нису ни редовна примања више од 750 европских посланика. Свако од њих прима идентичну, основну месечну надокнаду од 2009. године, а она ове године износи 7.957 евра. Уз месечну плату, посланицима се исплаћује и 4.299 евра за "канцеларијске трошкове" (изнајмљивање канцеларије, канцеларијски материјал...).

Осим тога, покривају им се трошкови за сва пословна путовања у Брисел и Стразбур, имају и одвојени годишњи "путни џепарац" од максимално 4.243 евра, као и покривене трошкове за 24 путовања до куће.

Ни дневнице нису скромне - присуство свакој седници "кошта" 304 евра, за трошкове превоза, оброка и
хотелског смештаја у Бриселу или Стразбуру. За крај, покривене су им две трећине свих медицинских трошкова.

Према подацима, скоро половина од 751 посланика тврди да нема никакве приходе са стране, али 398 преосталих има укупне годишње приходе од 18,3 милиона евра.

Њих 12 су пријавили спољну зараду већу од 10.000 евра месечно, међу којима има четворо оних који зарађују више од 15.000 евра савког месеца.

На челу листе су румунски посланик из ЕПП Данијел Буда са примањима "већим од 21.002 евра) и Италијан и
социјалдемократа Ренато Сору са приходом "већим од 20.002 евра".

"Не заузимамо став о томе да ли би посланици требало да имају посао са стране, али је јасно да постоји велики ризик од конфликта интереса. Систем не ради. Поверење у оне који доносе одлуке захтева ефикасне
методе провере и кредибилне санкције за могуће конфлике. Међутим, тренутно се напори ЕП у том правцу своде на мртво слово на папиру", каже директор ТИ ЕУ Карл Долан.

Извор: Б92

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

валтер

14.10.2014 17:33

Не треба нас изненадјивати, имамо ми насе парламентарце и фотељасе, само сто ови наси примају за нерад!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Валтер

14.10.2014 18:32

И они су као и наси ниста не раде довели су унију на ивицу пропасти

ОДГОВОРИТЕ