Sladak život evropskih poslanika

Poznato je da svaka fotelja u Briselu garantuje dobru zaradu, a sada javno dostupni podaci pokazuju da isto važi i za svaku stolicu u Evropskom parlamentu.

Svijet 14.10.2014 | 19:28
Sladak život evropskih poslanika

"Transparensi internešnel" je otkrio koliko svako od poslanika EP zarađuje "sa strane", a nekima su vanparlamentarna mesečna primanja viša i od 10.000 evra.

Kako kažu u organizaciji, to je razlog za zabrinutost zbog opasnosti od konflikta interesa, ali i zbog činjenice da su kontrolni mehanizmi u Briselu i Strazburu slabi.

Kako bi se cela priča zaokružila, vredi istaći i da mnogo skromnija nisu ni redovna primanja više od 750 evropskih poslanika. Svako od njih prima identičnu, osnovnu mesečnu nadoknadu od 2009. godine, a ona ove godine iznosi 7.957 evra. Uz mesečnu platu, poslanicima se isplaćuje i 4.299 evra za "kancelarijske troškove" (iznajmljivanje kancelarije, kancelarijski materijal...).

Osim toga, pokrivaju im se troškovi za sva poslovna putovanja u Brisel i Strazbur, imaju i odvojeni godišnji "putni džeparac" od maksimalno 4.243 evra, kao i pokrivene troškove za 24 putovanja do kuće.

Ni dnevnice nisu skromne - prisustvo svakoj sednici "košta" 304 evra, za troškove prevoza, obroka i
hotelskog smeštaja u Briselu ili Strazburu. Za kraj, pokrivene su im dve trećine svih medicinskih troškova.

Prema podacima, skoro polovina od 751 poslanika tvrdi da nema nikakve prihode sa strane, ali 398 preostalih ima ukupne godišnje prihode od 18,3 miliona evra.

Njih 12 su prijavili spoljnu zaradu veću od 10.000 evra mesečno, među kojima ima četvoro onih koji zarađuju više od 15.000 evra savkog meseca.

Na čelu liste su rumunski poslanik iz EPP Danijel Buda sa primanjima "većim od 21.002 evra) i Italijan i
socijaldemokrata Renato Soru sa prihodom "većim od 20.002 evra".

"Ne zauzimamo stav o tome da li bi poslanici trebalo da imaju posao sa strane, ali je jasno da postoji veliki rizik od konflikta interesa. Sistem ne radi. Poverenje u one koji donose odluke zahteva efikasne
metode provere i kredibilne sankcije za moguće konflike. Međutim, trenutno se napori EP u tom pravcu svode na mrtvo slovo na papiru", kaže direktor TI EU Karl Dolan.

Izvor: B92

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

valter

14.10.2014 17:33

Ne treba nas iznenadjivati, imamo mi nase parlamentarce i foteljase, samo sto ovi nasi primaju za nerad!

ODGOVORITE
Name

Re Valter

14.10.2014 18:32

I oni su kao i nasi nista ne rade doveli su uniju na ivicu propasti

ODGOVORITE