Адвокат: Срби, који вам је...ђаво?!

Селектор фудбалске репрезентације Србије Дик Адвокат је зачуђен. Зачуђен је српском фудбалском јавношћу и српским менталитетом. "Изгледате као да је све готово... а тек је почело!".

Фудбал 14.10.2014 | 18:50
Адвокат: Срби, који вам је...ђаво?!

Странцима је (понекад) тешко да разумеју Србе и српски менталитет. И нама је понекад тешко да разумемо сами себе. Познато је да волимо да претерујемо - и кад је добро и кад је лоше. Уосталом и капитен фудбалске репрезентације Србије Бранислав Ивановић је то констатовао на конференцији за новинаре пред меч са Албанијом у квалификацијама за Ецвропско првенство 2016. године.

У победи се не понеси, у поразу се не понизи, гласи стара народна. Али често је заборављамо.

Зато и није изненађење што је селектор репрезентације Србије, Холанђанин Дик Адвокат прилично зачуђен реакцијама српске спортске јавности после нерешеног исхода са Јерменијом (1:1).

"Знате како то мени изгледа - као да смо одиграли последњу утакмицу и да је све готово. Ето, тако изгледате, као да је готово! А имамо један бод из једног меча и све је отворено. Приметио сам ту неку ароганцију у смислу 'ми смо Срби, ми морамо све да добијемо'. Ако погледамо резултате других, није то тако лако. Такав став није добар. Признајем да није било добро у Јеревану и да можемо да будемо срећни са тих 1:1. Али, тек је почетак", рекао је Адвокат на конференцији за новинаре.

О критикама у спортској штампи и медијима после нерешеног исхода меча са Јерменијом, Адвокат каже да је то очекивано, али и да...

"Играчи су паметни, знају шта треба да раде и не читају баш све што се пише. Они знају да имају квалитет и верују у себе. Емоције морају да задрже у себи, јер би у супротном могли да дају повода новинарима да пишу шта желе. Остаћемо концетрисани само на игру и на фудбал".

Што се тиче формације и тима - Адвокат неће много мењати.

"Играћемо против дефанзивног тима, који игра на контре, а ми волимо да нападамо. Биће једна или две промене у односу на меч са Јерменијом, али систем игре се неће мењати", каже Холанђанин, уз опаску да "појединци морају да буду бољи" (није их именовао, разуме се).

Занимљива је била и његова опаска о томе каква је атмосфера у српском тиму.

"Атмосфера у тму је много боља него овде (у сали за конференције за медије на стадиону Партизана, прим. аут.) тренутно".

Он је још једном спортској јавности предочио да ништа не треба схватати катастрофално, поготово тај бод из Јерменије.

"На овом нивоу (такмичења) све је у резултату. Гледао сам много утакмица Србије из претходног периода. Рецимо, ону против Белгије (претходном квалификационом циклусу за Мундијал). Нападали сте све време, била је то одлична утакмица, али је резултат на крају био 0:3. Из тога морамо много да научимо. Супер је доћи до резултата на позитиван начин. Ако то не може онда до резултата треба доћи на 'ружан' начин. До резултата се мора доћи - овако или онако. Е, то ја покушавам да 'усадим' играчима".

О Александру Митровићу, младом нападачу...

"Указао сам му на квалитете и недостатке. Битно је да се сваки играч осећа пријатно у репрезентацији. Ако Митровић, на пример, има који килограм вишка, није страшно - добиће третман да смрша".

Коментари / 0

Оставите коментар