Advokat: Srbi, koji vam je...đavo?!

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dik Advokat je začuđen. Začuđen je srpskom fudbalskom javnošću i srpskim mentalitetom. "Izgledate kao da je sve gotovo... a tek je počelo!".

Fudbal 14.10.2014 | 18:50
Advokat: Srbi, koji vam je...đavo?!

Strancima je (ponekad) teško da razumeju Srbe i srpski mentalitet. I nama je ponekad teško da razumemo sami sebe. Poznato je da volimo da preterujemo - i kad je dobro i kad je loše. Uostalom i kapiten fudbalske reprezentacije Srbije Branislav Ivanović je to konstatovao na konferenciji za novinare pred meč sa Albanijom u kvalifikacijama za Ecvropsko prvenstvo 2016. godine.

U pobedi se ne ponesi, u porazu se ne ponizi, glasi stara narodna. Ali često je zaboravljamo.

Zato i nije iznenađenje što je selektor reprezentacije Srbije, Holanđanin Dik Advokat prilično začuđen reakcijama srpske sportske javnosti posle nerešenog ishoda sa Jermenijom (1:1).

"Znate kako to meni izgleda - kao da smo odigrali poslednju utakmicu i da je sve gotovo. Eto, tako izgledate, kao da je gotovo! A imamo jedan bod iz jednog meča i sve je otvoreno. Primetio sam tu neku aroganciju u smislu 'mi smo Srbi, mi moramo sve da dobijemo'. Ako pogledamo rezultate drugih, nije to tako lako. Takav stav nije dobar. Priznajem da nije bilo dobro u Jerevanu i da možemo da budemo srećni sa tih 1:1. Ali, tek je početak", rekao je Advokat na konferenciji za novinare.

O kritikama u sportskoj štampi i medijima posle nerešenog ishoda meča sa Jermenijom, Advokat kaže da je to očekivano, ali i da...

"Igrači su pametni, znaju šta treba da rade i ne čitaju baš sve što se piše. Oni znaju da imaju kvalitet i veruju u sebe. Emocije moraju da zadrže u sebi, jer bi u suprotnom mogli da daju povoda novinarima da pišu šta žele. Ostaćemo koncetrisani samo na igru i na fudbal".

Što se tiče formacije i tima - Advokat neće mnogo menjati.

"Igraćemo protiv defanzivnog tima, koji igra na kontre, a mi volimo da napadamo. Biće jedna ili dve promene u odnosu na meč sa Jermenijom, ali sistem igre se neće menjati", kaže Holanđanin, uz opasku da "pojedinci moraju da budu bolji" (nije ih imenovao, razume se).

Zanimljiva je bila i njegova opaska o tome kakva je atmosfera u srpskom timu.

"Atmosfera u tmu je mnogo bolja nego ovde (u sali za konferencije za medije na stadionu Partizana, prim. aut.) trenutno".

On je još jednom sportskoj javnosti predočio da ništa ne treba shvatati katastrofalno, pogotovo taj bod iz Jermenije.

"Na ovom nivou (takmičenja) sve je u rezultatu. Gledao sam mnogo utakmica Srbije iz prethodnog perioda. Recimo, onu protiv Belgije (prethodnom kvalifikacionom ciklusu za Mundijal). Napadali ste sve vreme, bila je to odlična utakmica, ali je rezultat na kraju bio 0:3. Iz toga moramo mnogo da naučimo. Super je doći do rezultata na pozitivan način. Ako to ne može onda do rezultata treba doći na 'ružan' način. Do rezultata se mora doći - ovako ili onako. E, to ja pokušavam da 'usadim' igračima".

O Aleksandru Mitroviću, mladom napadaču...

"Ukazao sam mu na kvalitete i nedostatke. Bitno je da se svaki igrač oseća prijatno u reprezentaciji. Ako Mitrović, na primer, ima koji kilogram viška, nije strašno - dobiće tretman da smrša".

Komentari / 0

Ostavite komentar