Мање од 10 процеса остало незавршено

Предсједник Хашког трибунала Теодор Мерон рекао је у Генералној скупштини УН да Трибунал напредује у довршавању посљедњих преосталих случајева, те да је мање од 10 кривичних и жалбених поступака остало незавршено.

Свијет 14.10.2014 | 18:10
Мање од 10 процеса остало незавршено

"До краја године Трибунал ће закључити три жалбена поступка, а према садашњим предвиђањима до краја 2015. године биће у току још само један кривични и један жалбени поступак, и то у случајевима Младић и Прлић", рекао је Мерон, представљајући јуче 21. годишњи извјештај у Генералној скупштини УН.

Мерон је истакао да је Трибунал фокусиран на смањење особља што је брже могуће, док истовремено обезбјеђује наставак правосудног рада према највишим међународним стандардима, саопштено је данас из Хашког трибунала.

Он је напоменуо да се Трибунал и даље суочава са извјесним изазовима, као и да су, с обзиром на сложеност случајева којима се бави, неизбјежна нека одлагања, додајући да је посебан изазов за Трибунал "очување морала међу особљем".

Мерон је представио и други годишњи извјештај Механизма за међународне кривичне трибунале, чији је он предсједник, а који је успоставио Савјет безбједности УН са задатком да спроводи извјестан број суштинских функција међународних кривичних судова за бившу Југославију и Руанду.

У том извјештају Мерон наводи да су два највећа изазова за Механизам - хапшење особа против којих је Међународни кривични трибунал за Руанду подигао оптужнице и релокација особа које су ослобођене оптужби или су издржале казне.

Мерон је позвао све државе чланице да помогну главном тужиоцу у хапшењу преосталих оптужених, истакавши да је важно остварити резултате какве је и Међународни кривични трибунал за бившу Југославију постигао кад је ријеч о томе.

Он је рекао да је за кредибилитет међународних институција кључно да се ослобођеним особама обезбиједи ново мјесто за живот и затражио од делегација да о томе разговарају са националним владама.

Према његовим ријечима, Механизам ће до краја године донијети прву жалбену пресуду, а већ је донио одлуке и налоге по низу других питања и разматрао сарадњу са властима националних јурисдикција.

"Хашки трибунал и Механизам су организације које могу да служе као претече нове ере у којој је поштовање владавине права универзално, а концепт некажњивости је постао прошлост", закључио је Мерон.

Хашки трибунал требало би да заврши са радом до краја 2015. године, а Савјет безбједности УН основао је 2010. године Механизам за међународне кривичне судове, који има два огранка - један за преузимање функција Међународног кривичног трибунала за Руанду и други за преузимање функција Хашког трибунала.

Други огранак смјештен је у Хагу и постепено преузима функције Хашког трибунала, а почео је са радом 1. јула 2013. године.


Коментари / 1

Оставите коментар
Name

О да

15.10.2014 18:04

Хмм,владавине права?

ОДГОВОРИТЕ