Manje od 10 procesa ostalo nezavršeno

Predsjednik Haškog tribunala Teodor Meron rekao je u Generalnoj skupštini UN da Tribunal napreduje u dovršavanju posljednjih preostalih slučajeva, te da je manje od 10 krivičnih i žalbenih postupaka ostalo nezavršeno.

Svijet 14.10.2014 | 18:10
Manje od 10 procesa ostalo nezavršeno

"Do kraja godine Tribunal će zaključiti tri žalbena postupka, a prema sadašnjim predviđanjima do kraja 2015. godine biće u toku još samo jedan krivični i jedan žalbeni postupak, i to u slučajevima Mladić i Prlić", rekao je Meron, predstavljajući juče 21. godišnji izvještaj u Generalnoj skupštini UN.

Meron je istakao da je Tribunal fokusiran na smanjenje osoblja što je brže moguće, dok istovremeno obezbjeđuje nastavak pravosudnog rada prema najvišim međunarodnim standardima, saopšteno je danas iz Haškog tribunala.

On je napomenuo da se Tribunal i dalje suočava sa izvjesnim izazovima, kao i da su, s obzirom na složenost slučajeva kojima se bavi, neizbježna neka odlaganja, dodajući da je poseban izazov za Tribunal "očuvanje morala među osobljem".

Meron je predstavio i drugi godišnji izvještaj Mehanizma za međunarodne krivične tribunale, čiji je on predsjednik, a koji je uspostavio Savjet bezbjednosti UN sa zadatkom da sprovodi izvjestan broj suštinskih funkcija međunarodnih krivičnih sudova za bivšu Jugoslaviju i Ruandu.

U tom izvještaju Meron navodi da su dva najveća izazova za Mehanizam - hapšenje osoba protiv kojih je Međunarodni krivični tribunal za Ruandu podigao optužnice i relokacija osoba koje su oslobođene optužbi ili su izdržale kazne.

Meron je pozvao sve države članice da pomognu glavnom tužiocu u hapšenju preostalih optuženih, istakavši da je važno ostvariti rezultate kakve je i Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju postigao kad je riječ o tome.

On je rekao da je za kredibilitet međunarodnih institucija ključno da se oslobođenim osobama obezbijedi novo mjesto za život i zatražio od delegacija da o tome razgovaraju sa nacionalnim vladama.

Prema njegovim riječima, Mehanizam će do kraja godine donijeti prvu žalbenu presudu, a već je donio odluke i naloge po nizu drugih pitanja i razmatrao saradnju sa vlastima nacionalnih jurisdikcija.

"Haški tribunal i Mehanizam su organizacije koje mogu da služe kao preteče nove ere u kojoj je poštovanje vladavine prava univerzalno, a koncept nekažnjivosti je postao prošlost", zaključio je Meron.

Haški tribunal trebalo bi da završi sa radom do kraja 2015. godine, a Savjet bezbjednosti UN osnovao je 2010. godine Mehanizam za međunarodne krivične sudove, koji ima dva ogranka - jedan za preuzimanje funkcija Međunarodnog krivičnog tribunala za Ruandu i drugi za preuzimanje funkcija Haškog tribunala.

Drugi ogranak smješten je u Hagu i postepeno preuzima funkcije Haškog tribunala, a počeo je sa radom 1. jula 2013. godine.


Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

O da

15.10.2014 20:04

Hmm,vladavine prava?

ODGOVORITE