Притисци због Мишковићевог пасоша

Судија Специјалног суда Владимир Вучинић изјавио је да су притисци на њега почели када је одлучио да власнику Делте Мирославу Мишковићу привремено врати пасош.

Србија 14.10.2014 | 16:45
Притисци због Мишковићевог пасоша

"Од мене је тражено да опозовем одлуку од 4. децембра 2013. године, пре него што Мишковић напусти земљу. То сам одбио, јер сам сматрао и данас сматрам да је одлука била законита. Та одлука је повод свега што се догађало касније", рекао је Вучинић на рочишту пред Дисциплинском комисијом Високог савета судства.

Против Вучинић се води дисциплински поступак.

Вучинић је навео да је имао непријатан састанак са председником Вишег суда у Београду Александаром Степановићем у његовом кабинету 7. децембра 2013. године, у суботу, а да су у понедељак имали још један састанак који је сазвао председник Апелационог суда у Београду Душко Миленковић.

"Када ме Степановић у присуству Миленковића наговарао да опозовем одлуку, а ја то одбио, Степановић је изговорио једну реч којом је анулирао читаву моју каријеру и рекао сам му да само може да ми се извини. Од тада је наша комуникација сведена са скоро пријатељске на искључиво професионалну", рекао је Вучинић.

Степановић је поднео дисциплинску пријаву против Вучинића због изјава медијима о суђењу Мишковићу, а ако Високи савет судства утврди да је Вучинић одговоран за тежак дисциплински прекршај, аутоматски ће бити покренут поступак да он буде разрешен судијске функције.

"Било ми је чудно и што тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић даје изјаву новинама да није знао за враћање пасоша Мишковићу, док по закону он то није ни морао да зна, а и у серијалу текстова писало је да он није знао за то. Те текстове сматрао сам за угрожавање мог интегритета и то нисам више нисам могао да издржим", рекао је Вучинић.

Додао је да се зато само једном обратио једној новинарки, како би у јавности објаснио да је поступао искључиво по закону, док су у осталим случајевима за које га терети дисциплинска пријава новинари њега звали.

Заменик дисциплинског тужиоца Боривоје Пап приложио је документацију са портирнице Специјалног суда о две посете једног новинара Вучинићу, који је навео да је тај новинар свратио само да га поздрави и истакао да судија Специјалног суда има право да током радног времена прима приватне посете.

"У ових 10 месеци више пута сам се писано изјашњавао о посетама мом кабинету, да ли су службене или
приватне и то сам третирао као део мобинг пакета", рекао је Вучинић.

Вучинићева заступница Драгана Бољевић рекла је да би тужилац требало да доказује тежак дисплински прекршај, а не да прилаже доказе који подсећају на 1948. годину и немају никакве везе са предметом.

Пап је питао Вучинића и где је и код кога примљен 3. октобра у 13.30, а судија је одговорио да је био код министра правде Николе Селаковића, али да та посета нема везе са његовом судијском функцијом него са његовом породицом и радом других државних органа, а да "такву комуникацију није ни хијерархијски могао да обави са неким другим".

Вучинић је навео и да је од Степановића и тадашње портпаролке Вишег суда писаним путем тражио да демантују писање медија да је поступао незаконито у случају враћања пасоша Мишковићу, али да му они нису ништа одговорили нити су демантовали.

После данашњег рочишта пред Дисциплинском комисијом Високог савета судства та комисија требало би да
донесе одлуку по пријави Степановића, највероватније за седам дана.

Степановић је у пријави навео да је Вучинић у изјавама листовима Политика, Блиц и Информер "неовлашћено коментарисао" своју одлуку о привременом враћању пасоша Мишковићу за путовање у Лондон, као и
одлуку да се Мишковићу не врати пасош за путовање у Рим.


Коментари / 0

Оставите коментар