Pritisci zbog Miškovićevog pasoša

Sudija Specijalnog suda Vladimir Vučinić izjavio je da su pritisci na njega počeli kada je odlučio da vlasniku Delte Miroslavu Miškoviću privremeno vrati pasoš.

Srbija 14.10.2014 | 16:45
Pritisci zbog Miškovićevog pasoša

"Od mene je traženo da opozovem odluku od 4. decembra 2013. godine, pre nego što Mišković napusti zemlju. To sam odbio, jer sam smatrao i danas smatram da je odluka bila zakonita. Ta odluka je povod svega što se događalo kasnije", rekao je Vučinić na ročištu pred Disciplinskom komisijom Visokog saveta sudstva.

Protiv Vučinić se vodi disciplinski postupak.

Vučinić je naveo da je imao neprijatan sastanak sa predsednikom Višeg suda u Beogradu Aleksandarom Stepanovićem u njegovom kabinetu 7. decembra 2013. godine, u subotu, a da su u ponedeljak imali još jedan sastanak koji je sazvao predsednik Apelacionog suda u Beogradu Duško Milenković.

"Kada me Stepanović u prisustvu Milenkovića nagovarao da opozovem odluku, a ja to odbio, Stepanović je izgovorio jednu reč kojom je anulirao čitavu moju karijeru i rekao sam mu da samo može da mi se izvini. Od tada je naša komunikacija svedena sa skoro prijateljske na isključivo profesionalnu", rekao je Vučinić.

Stepanović je podneo disciplinsku prijavu protiv Vučinića zbog izjava medijima o suđenju Miškoviću, a ako Visoki savet sudstva utvrdi da je Vučinić odgovoran za težak disciplinski prekršaj, automatski će biti pokrenut postupak da on bude razrešen sudijske funkcije.

"Bilo mi je čudno i što tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević daje izjavu novinama da nije znao za vraćanje pasoša Miškoviću, dok po zakonu on to nije ni morao da zna, a i u serijalu tekstova pisalo je da on nije znao za to. Te tekstove smatrao sam za ugrožavanje mog integriteta i to nisam više nisam mogao da izdržim", rekao je Vučinić.

Dodao je da se zato samo jednom obratio jednoj novinarki, kako bi u javnosti objasnio da je postupao isključivo po zakonu, dok su u ostalim slučajevima za koje ga tereti disciplinska prijava novinari njega zvali.

Zamenik disciplinskog tužioca Borivoje Pap priložio je dokumentaciju sa portirnice Specijalnog suda o dve posete jednog novinara Vučiniću, koji je naveo da je taj novinar svratio samo da ga pozdravi i istakao da sudija Specijalnog suda ima pravo da tokom radnog vremena prima privatne posete.

"U ovih 10 meseci više puta sam se pisano izjašnjavao o posetama mom kabinetu, da li su službene ili
privatne i to sam tretirao kao deo mobing paketa", rekao je Vučinić.

Vučinićeva zastupnica Dragana Boljević rekla je da bi tužilac trebalo da dokazuje težak displinski prekršaj, a ne da prilaže dokaze koji podsećaju na 1948. godinu i nemaju nikakve veze sa predmetom.

Pap je pitao Vučinića i gde je i kod koga primljen 3. oktobra u 13.30, a sudija je odgovorio da je bio kod ministra pravde Nikole Selakovića, ali da ta poseta nema veze sa njegovom sudijskom funkcijom nego sa njegovom porodicom i radom drugih državnih organa, a da "takvu komunikaciju nije ni hijerarhijski mogao da obavi sa nekim drugim".

Vučinić je naveo i da je od Stepanovića i tadašnje portparolke Višeg suda pisanim putem tražio da demantuju pisanje medija da je postupao nezakonito u slučaju vraćanja pasoša Miškoviću, ali da mu oni nisu ništa odgovorili niti su demantovali.

Posle današnjeg ročišta pred Disciplinskom komisijom Visokog saveta sudstva ta komisija trebalo bi da
donese odluku po prijavi Stepanovića, najverovatnije za sedam dana.

Stepanović je u prijavi naveo da je Vučinić u izjavama listovima Politika, Blic i Informer "neovlašćeno komentarisao" svoju odluku o privremenom vraćanju pasoša Miškoviću za putovanje u London, kao i
odluku da se Miškoviću ne vrati pasoš za putovanje u Rim.


Komentari / 0

Ostavite komentar