Ствара се снажна база џихада

Предсједник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун упозорио је да се посљедњих 20 година на овим просторима, посебно на Косову и Метохији, ствара снажна база џихада, која је попримила регионални карактер, али да још нема одговарајућег одговора ни међународне заједнице, нити региона.

Србија 14.10.2014 | 15:31
Ствара се снажна база џихада

"Још нема снажне заједничке регионалне акције и акције целокупне међународне заједнице да се то сузбије", рекао је Дрецун новинарима у Скупштини Србије. Дрецун је навео да је та база посебно јака на Косову и Метохији, гдје се у више стотина џамија проповиједа радикални ислам, џихадистичка идеологија која у први план ставља да су хришћани природни непријатељи муслиманима. Са том радикалном идеологијом, каже Дрецун, одрастају многа дјеца на Косову и Метохији и постају плијен џихадиста.

"Последњих двадесетак година на овим просторима се ствара једна снажна база исламског џихада, која има пун потенцијал за регрутовање џихадиста, што се сада показало на примеру Сирије и Ирака", рекао је Дрецун.

Коментаришући изјаву министра унутрашњих послова самопроглашеног Косова Бајрама Реџепија да су поруке "Исламске државе" на манастиру Дечани исписала дјеца, Дрецун је оцијенио тиме жели да се омаловажи и умањи тежина тог догађаја, а да је прича заправо сувише озбиљна. Он је рекао да исписивањем порука "Исламске државе" није нимало безазлено, те да показује присуство мреже радикалног ислама која је изузетно јака на подручју Дечана, Пећи, и да се не може никако прихватити објашњење да су то урадили малољетници.

"Још је опасније ако су деца исписивала такве поруке, јер то значи да су у окружењу у коме се проповеда радикални ислам и да могу лако да буду плен радикалних исламиста", истакао је Дрецун. Он је навео да је у посљедње вријеме примјећено да постоје два канала преко којих се радикални исламисти регрутују за одлазак у Сирију и Ирак.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

панто

14.10.2014 15:04

Није само прогласено. Него признато од УСА и ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

14.10.2014 15:15

Прије 10ак дана прочитах његову изјаву како је овде безбједно и да нема опасности од тероризма. Ваљда човјек има споре рефлексе. Питајте Лазанског он има најбоље информације. Свакако је он Дрецуну био узор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СС

14.10.2014 15:35

Све иде по плану и програму Исламске декларације 'Алије Изетбеговића'.

ОДГОВОРИТЕ