Stvara se snažna baza džihada

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun upozorio je da se posljednjih 20 godina na ovim prostorima, posebno na Kosovu i Metohiji, stvara snažna baza džihada, koja je poprimila regionalni karakter, ali da još nema odgovarajućeg odgovora ni međunarodne zajednice, niti regiona.

Srbija 14.10.2014 | 15:31
Stvara se snažna baza džihada

"Još nema snažne zajedničke regionalne akcije i akcije celokupne međunarodne zajednice da se to suzbije", rekao je Drecun novinarima u Skupštini Srbije. Drecun je naveo da je ta baza posebno jaka na Kosovu i Metohiji, gdje se u više stotina džamija propovijeda radikalni islam, džihadistička ideologija koja u prvi plan stavlja da su hrišćani prirodni neprijatelji muslimanima. Sa tom radikalnom ideologijom, kaže Drecun, odrastaju mnoga djeca na Kosovu i Metohiji i postaju plijen džihadista.

"Poslednjih dvadesetak godina na ovim prostorima se stvara jedna snažna baza islamskog džihada, koja ima pun potencijal za regrutovanje džihadista, što se sada pokazalo na primeru Sirije i Iraka", rekao je Drecun.

Komentarišući izjavu ministra unutrašnjih poslova samoproglašenog Kosova Bajrama Redžepija da su poruke "Islamske države" na manastiru Dečani ispisala djeca, Drecun je ocijenio time želi da se omalovaži i umanji težina tog događaja, a da je priča zapravo suviše ozbiljna. On je rekao da ispisivanjem poruka "Islamske države" nije nimalo bezazleno, te da pokazuje prisustvo mreže radikalnog islama koja je izuzetno jaka na području Dečana, Peći, i da se ne može nikako prihvatiti objašnjenje da su to uradili maloljetnici.

"Još je opasnije ako su deca ispisivala takve poruke, jer to znači da su u okruženju u kome se propoveda radikalni islam i da mogu lako da budu plen radikalnih islamista", istakao je Drecun. On je naveo da je u posljednje vrijeme primjećeno da postoje dva kanala preko kojih se radikalni islamisti regrutuju za odlazak u Siriju i Irak.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

panto

14.10.2014 17:04

Nije samo proglaseno. Nego priznato od USA i EU.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

14.10.2014 17:15

Prije 10ak dana pročitah njegovu izjavu kako je ovde bezbjedno i da nema opasnosti od terorizma. Valjda čovjek ima spore reflekse. Pitajte Lazanskog on ima najbolje informacije. Svakako je on Drecunu bio uzor.

ODGOVORITE
Name

СС

14.10.2014 17:35

Све иде по плану и програму Исламске декларације 'Алије Изетбеговића'.

ODGOVORITE