Прање руку најбољи начин заштите здравља

Прање руку је један од најбољих и најјефтинијих начина заштите здравља, поручили су из Института за јавно здравство Републике Српске поводом 15. октобра - Међународног дана прања руку.

Република Српска 14.10.2014 | 13:59
Прање руку најбољи начин заштите здравља

Циљ обиљежавања Међународног дана прања руку је повећање свијести и разумијевања о значају прања руку сапуном, као ефикасаним и приступачним начином да се спријечи болест. Под слоганом "Чисте руке спашавају животе", овогодишња циљна група су дјеца и школе.

Из Института подсјећају да је истраживање здравља становништва Републике Српске, које је рађено 2010. године, показало да 66,5 одсто становништва редовно пере руке по уласку у кућу, прије јела и послије употребе тоалета. "Резултати су показали да редовност прања руку расте са порастом нивоа образовања, што указује на значај едукације и подизања свијести о значају прања руку", кажу у Институту. Љекари истичу да су руке најчешће одговорне за пренос и ширење заразних болести, као што су прехлада, грипа, инфективна дијареја, заразна жутица...

Једноставан начин прања руку сапуном може да смањи учесталост оболијевања од дијареје код дјеце млађе од пет година за скоро 50 одсто и учесталост респираторних инфекција за скоро 25 одсто.

Епидемиолошки подаци указују да више од 3,5 милиона дјеце млађе од пет година умире сваке године од дијареје и болести повезаних са упалом плућа.

Истраживања у неколико земаља у развоју показују да недостатак сапуна обично није баријера, јер велика већина, чак и сиромашних домаћинстава, има сапун код куће, али га ријетко користе за прање руку. Свјетски дан прања руку установљен је 2008. године.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

СС

14.10.2014 12:02

Наша дјеца немају сапун у школама!

ОДГОВОРИТЕ