Дан општине Србац

Грађани општине Србац данас прослављају  крсну славу општине и Српске православне црквене општине Покров Пресвете Богородице и 71. годишњицу  добијања садашњег имена општине Србац.

Република Српска 14.10.2014 | 12:21
Дан општине Србац

 Тим поводом синоћ је у Дому културе одржана свечана академија, на којој је начелник општине Драго Ћирић у пригодном обраћању подсјетио на значај овог празника и резултате остварене у последње вријеме. Он је нагласио да је локална заједница у прошлој и овој години функционисала у веома тешким економским условима, оптерећена великом задужености из ранијег периода, а уз то погодјена са елементарним непогодама и огромним штетама насталим у овогодишњим поплавама.

Захваљујући солидарности и напорима локалне власти, избјегнуте су теже посљедице и остварено функционисање општине, јавних предузећа и установа. Из скромног Буџета издвојена су и средства за рјешавање проблема комуналне и друге инфраструктуре, социјалних потреба градјана, борачких категорија и подстицање пољопривредне производње и школовање младих, помагање културних и спортских организација. Ћирић је посебно истакао да је неколико студената на бањалучким факултетима остварило најбоље знање од када ти факултети постоје. Успостављена је и братска сарадбња са пољском општином Новогродјец, која је  у најтежим тренуцима прискочила у помоћ.    

На свечаној академији уручена су и традиционална највиша општинска признања заслужним градјанима и организацијама. Повеље општине добили су Слободан Вујић, привредник  и Миодраг Сувајац за заслуге у отаџбинском одбранбеном рату. 

Захвалнице су добили: општина Новогродјец из Пољске, Општинска организација Црвеног крста Србац, Шаховски клуб Србац,пољопривредници Бранислав Илић и Јован Тркуља, хуманиста и привредник Драган Татомир, пољопривредник и хуманиста Данко Дјукић и дугогодишњи друштвени активиста Бранко Пивашевић.  Новчаним наградама од по 500 марака наградјени су и истакнути омладинци Лидија Ножанић и Драган Вребац, те КУД „Мотајички вез“ из Ситнеша.    

Учесницима академије приредјен је и пригодан културни програм, у коме су учествовали Градски академски хор из Српца, ученици Школског центра Србац и чланови Плесмног клуба „Ритам“.    

Прослава дана општине Србац настављена је јутрос  литургијом и литијом  у храму Покров Пресвете Богородице, те славским обредом у новом храму васкрсења Господњег у Српцу. На градском стадиону биће приредјен културно-умјетнички програм у коме ће учествовати и гости из братске општине Новогродјец из Пољске.

Аутор: Саво Кесер
Извор: Радио Србац  

Коментари / 0

Оставите коментар