Dan opštine Srbac

Građani opštine Srbac danas proslavljaju  krsnu slavu opštine i Srpske pravoslavne crkvene opštine Pokrov Presvete Bogorodice i 71. godišnjicu  dobijanja sadašnjeg imena opštine Srbac.

Republika Srpska 14.10.2014 | 12:21
Dan opštine Srbac

 Tim povodom sinoć je u Domu kulture održana svečana akademija, na kojoj je načelnik opštine Drago Ćirić u prigodnom obraćanju podsjetio na značaj ovog praznika i rezultate ostvarene u poslednje vrijeme. On je naglasio da je lokalna zajednica u prošloj i ovoj godini funkcionisala u veoma teškim ekonomskim uslovima, opterećena velikom zaduženosti iz ranijeg perioda, a uz to pogodjena sa elementarnim nepogodama i ogromnim štetama nastalim u ovogodišnjim poplavama.

Zahvaljujući solidarnosti i naporima lokalne vlasti, izbjegnute su teže posljedice i ostvareno funkcionisanje opštine, javnih preduzeća i ustanova. Iz skromnog Budžeta izdvojena su i sredstva za rješavanje problema komunalne i druge infrastrukture, socijalnih potreba gradjana, boračkih kategorija i podsticanje poljoprivredne proizvodnje i školovanje mladih, pomaganje kulturnih i sportskih organizacija. Ćirić je posebno istakao da je nekoliko studenata na banjalučkim fakultetima ostvarilo najbolje znanje od kada ti fakulteti postoje. Uspostavljena je i bratska saradbnja sa poljskom opštinom Novogrodjec, koja je  u najtežim trenucima priskočila u pomoć.    

Na svečanoj akademiji uručena su i tradicionalna najviša opštinska priznanja zaslužnim gradjanima i organizacijama. Povelje opštine dobili su Slobodan Vujić, privrednik  i Miodrag Suvajac za zasluge u otadžbinskom odbranbenom ratu. 

Zahvalnice su dobili: opština Novogrodjec iz Poljske, Opštinska organizacija Crvenog krsta Srbac, Šahovski klub Srbac,poljoprivrednici Branislav Ilić i Jovan Trkulja, humanista i privrednik Dragan Tatomir, poljoprivrednik i humanista Danko Djukić i dugogodišnji društveni aktivista Branko Pivašević.  Novčanim nagradama od po 500 maraka nagradjeni su i istaknuti omladinci Lidija Nožanić i Dragan Vrebac, te KUD „Motajički vez“ iz Sitneša.    

Učesnicima akademije priredjen je i prigodan kulturni program, u kome su učestvovali Gradski akademski hor iz Srpca, učenici Školskog centra Srbac i članovi Plesmnog kluba „Ritam“.    

Proslava dana opštine Srbac nastavljena je jutros  liturgijom i litijom  u hramu Pokrov Presvete Bogorodice, te slavskim obredom u novom hramu vaskrsenja Gospodnjeg u Srpcu. Na gradskom stadionu biće priredjen kulturno-umjetnički program u kome će učestvovati i gosti iz bratske opštine Novogrodjec iz Poljske.

Autor: Savo Keser
Izvor: Radio Srbac  

Komentari / 0

Ostavite komentar