Војислав Коштуница напустио ДСС

Оснивач и дугогодишњи председник Демократске странке Србије Војислав Коштуница саопштио је данас да напушта ту странку јер је она на изборној скупштини напустила идеју политичке неутралности.

Србија 14.10.2014 | 20:17
Војислав Коштуница напустио ДСС

"Недавна Скупштина ДС С показала је да странка, из прагматичних и тобоже тактичких разлога жели да се окрене идеји "суверенизма", која у политици има различита и неодређена значења. Она не може бити замена за политичку неутралност, јасно и одсечно српско становиште и став да Србија, сарађујући са свима, нипошто не треба да буде члан ЕУ", рекао је Коштуница.

"Како ово сматрам суштинским изневеравањем Програма, донео сам одлуку да напустим ДС С. Желим на крају да се захвалим свим пријатељима који су се борили за идеје на којима је настала и деловала Демократска странка Србије", навео је он. Коштуница је додао да је прошло више од пола године од када је поднео оставку на место председника ДС С и повукао се из политичког живота.Према његовим речима, све то време није давао изјаве медијима и једино је одговорио на писмо Извршног одбора ДС С у ком је подсетио на неколико руководећих начела Странке.

"Кроз све притиске, искушења и у најтежим околностима, грађени су демократски и национални идентитет Странке и њена државотворна политика. Најјачи израз и симбол те политике данас је идеја политичке неутралности", додао је Коштуница.Према његовим речима, то је идеја чију вредност потврђују све учесталија упозорења и претње из ЕУ и водећих западних амбасада у Београду да Србија не може да буде неутрална већ да мора наставити да доказује своју припадност и безрезервну лојалност тзв. евроатлантској заједници, и то на своју штету. Коштуница је закључио да је због напуштања те идеје на изборној скупштини ДС С и он одлучио да напусти странку.

На скупштини ДС С је за председницу изабрана Санда Рашковић Ивић која је убедљиво победила противкандидата Милоша Алигрудића.

Коментари / 0

Оставите коментар