Vojislav Koštunica napustio DSS

Osnivač i dugogodišnji predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica saopštio je danas da napušta tu stranku jer je ona na izbornoj skupštini napustila ideju političke neutralnosti.

Srbija 14.10.2014 | 20:17
Vojislav Koštunica napustio DSS

"Nedavna Skupština DS S pokazala je da stranka, iz pragmatičnih i tobože taktičkih razloga želi da se okrene ideji "suverenizma", koja u politici ima različita i neodređena značenja. Ona ne može biti zamena za političku neutralnost, jasno i odsečno srpsko stanovište i stav da Srbija, sarađujući sa svima, nipošto ne treba da bude član EU", rekao je Koštunica.

"Kako ovo smatram suštinskim izneveravanjem Programa, doneo sam odluku da napustim DS S. Želim na kraju da se zahvalim svim prijateljima koji su se borili za ideje na kojima je nastala i delovala Demokratska stranka Srbije", naveo je on. Koštunica je dodao da je prošlo više od pola godine od kada je podneo ostavku na mesto predsednika DS S i povukao se iz političkog života.Prema njegovim rečima, sve to vreme nije davao izjave medijima i jedino je odgovorio na pismo Izvršnog odbora DS S u kom je podsetio na nekoliko rukovodećih načela Stranke.

"Kroz sve pritiske, iskušenja i u najtežim okolnostima, građeni su demokratski i nacionalni identitet Stranke i njena državotvorna politika. Najjači izraz i simbol te politike danas je ideja političke neutralnosti", dodao je Koštunica.Prema njegovim rečima, to je ideja čiju vrednost potvrđuju sve učestalija upozorenja i pretnje iz EU i vodećih zapadnih ambasada u Beogradu da Srbija ne može da bude neutralna već da mora nastaviti da dokazuje svoju pripadnost i bezrezervnu lojalnost tzv. evroatlantskoj zajednici, i to na svoju štetu. Koštunica je zaključio da je zbog napuštanja te ideje na izbornoj skupštini DS S i on odlučio da napusti stranku.

Na skupštini DS S je za predsednicu izabrana Sanda Rašković Ivić koja je ubedljivo pobedila protivkandidata Miloša Aligrudića.

Komentari / 0

Ostavite komentar