Демонстранти запалили државну зграду

Више стотина студената и наставника је упало у зграду државне администрације у мексичкој савезној држави Гереро на југу земље и запалило је, протестујући против власти због нестанка 43 студената, за које се верује да су их отели локални полицајци повезани са нарко-картелима, објавили су данас мексички медији.

Свијет 14.10.2014 | 10:00
Демонстранти запалили државну зграду

Демонстранти су затражили да 43 студента учитељског факултета из државе Гереро, који су нестали 26. септембра, буду пуштени на слободу, иако су присутна страховања да би у неким од десет новооткривених масовних гробница могла да се налазе тела неких од њих, пренела је агенција АП.

На фотографијама са лица места се могу видети пламен и густи облак дима како се издижу изнад зграде локалне администрације у престоници Герера, Чилпансингу. Ватрогасци покушавају да угасе пожар.

Портпарол регионалне владе Герера Хосе Виљануева Мансанарес је изјавио да су чланови синдиката просветних радника покушали да уђу у локални парламент, али је то спречила интервентна полиција, након чега су се демонстранти упутили у седиште државне владе.

Они су затим, уз подршку више стотина студената учитељског факултета из града Ајотсинапа, блокирали ту зграду, упали у њу наоружани шипкама, каменицама и Молотовљевим коктелима.

Ово најновије насиље уследило је две недеље пошто је полиција у граду Игуали, такође у држави Гереро, отворила ватру на студенте, при чему је живот изгубило најмање шесторо младих људи.

Сведоци су тада изјавили да је полиција одвела више десетина студената на непознату локацију, а они од тада нису виђени. Сведоци наводе и да полицајци који су одвели студенте сарађују са локалним нарко-картелом, Герерос Унидос.

У Гереру се синоћ догодио још један инцидент кад је полиција отворила ватру на једног студента из Немачке и ранила га.

Жртва, Ким Фриц Кајзер, студент је на размени на Технолошком факултету у Монтереју, изјавио је ректор те установе Педро Граса.

Кајзер се у комбију заједно са другим студентима, једним Немцем, двојицом Француза и шесторицом Мексиканаца, враћао из Акапулка према Монтереју, а прошли су кроз Чилпансинго непосредно након немира.

Полиција је покушала да заустави комби, наводећи да су чули нешто што је звучало као пучањ, па су отворили ватру на студенте. Они су, мислећи да неко покушава да их киднапује, убрзали.

Кајзер није теже повређен, а највероватније се ради о замени идентитета, навела је полиција.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар